Olle Walleräng tipsar: Så håller du igång löpningen under vintern!

Olle Walleräng, tungt meriterad elitlöpare och återkommande topp-placerad i TCS Lidingöloppet, delar sina bästa tips på hur man kan upprätthålla löpträningen under vinterhalvåret.  


Olle Walleräng (nummer 314) efter start i TCS Lidingöloppet. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån. 


Att skogsstigarna just nu är täckta av is och snö behöver inte nödvändigtvis påverka förberedelserna inför nästa års framgångar i terrängspåren. I en intervju tipsar Olle Walleräng - svensk elitlöpare och 2021 års silvermedaljör i TCS Lidingöloppet 15km - om hur han gör för att upprätthålla löpträningen medan han njuter av årstidsväxlingarna.

Hur mycket av din träning förlägger du ute i löparspåren under vintern?

- När det är snö och is i spåren så håller jag mig till cykelvägar, löpband och inomhusbana. Är det barmark så tränar jag dagligen i löpspåren på Lidingö. Upplever att backarna gör mig riktigt löpstark.

Enligt din erfarenhet, behöver fötter och leder tränas för att hålla sig starka nu under vintern, då de inte utsätts för rötter och stenar i samma utsträckning som de gör under sommaren och hösten?
- Generellt är underlaget på Lidingöloppet löpvänligt men jag anser att styrka i fötter och leder alltid är en viktig komponent.

Om det är en snörik vinter och skidåkning mestadels bedrivs så kan man hålla igång reflexerna i fötterna med exempelvis rephoppning.

Hur ser en typisk träningsvecka ut för dig i december?
- Min träningsvecka varierar och tar alltid hänsyn till kroppens signaler. Jag fokuserar på att återhämta mig ordentligt efter kvalitativa och långa pass.

Generellt består min vecka av två kvalitetspass och ett långpass. Utöver detta försöker jag ta hand om min kropp med yoga och övningar i gymmet. Dessutom ingår bastu i mitt schema två gånger i veckan. Upplever att det är bra för kropp och själ.

Har du något tips till löpargemenskapen om hur man kan göra träningen på asfaltsvägar eller på löpband roligare under vintern?
- Vintern kan verkligen vara utmanande för löpinspirationen men jag har lärt mig att uppskatta de olika årstiderna. Efter en lång, mörk vinter uppskattar man verkligen när våren och solen kommer.

Jag brukar ibland köra fartlek på löpband till musik där jag växlar fart till varje låt. En låt kör jag i lugn fart för att sedan växla upp ca 10-15sekunder/km nästa låt och sedan återgå till lugn fart igen nästa låt.

Vilken del av TCS Lidingöloppsspåret är din personliga utmaning? Utmed vilken sträcka kommer man se dig träna i vår och sommar?
Jag har alltid haft problem med Bosöbackarna. Det är väldigt knixigt, upp och ner hela tiden och i princip omöjligt att hitta rytm. Då jag är banlöpare i grunden där man sätter ner fötterna på samma sätt hela tiden så blir Bosöbackarna väldigt utmanande för mig.


TCS Lidingöloppet tackar Olle för intervjun och önskar honom och lidingöloppsgemenskapen lycka till på stigar, cykelvägar, inomhusbanor och löpband i vinter! 

Alla som under vintern vill får mer tips och inspiration från Olle kan i februari/mars 2022 se fram emot hans föreläsnings-serie "Vinnande Löpning"
- en inspirationssaga om att inte bara komma först över mållinjen utan om att ständigt utvecklas i löpningen. 

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer