Olika typer av löppass

Det är så lätt att man hamnar i ett gammalt vanemönster där du springer samma runda och i samma tempo. Du kommer då inte utvecklas och risken är att du tröttnar.

Hur kan man då variera träningen? Vi har valt ut tre sätt som du kan variera träningen på och som är bäst för att klara av lidingöloppet. Dessa är distans/långpass, intervaller och backträning.

Distans/Långpass
Distansträning kan man säga är basen i all löpträning och det innebär att man joggar i ett behagligt prattempo i allt från 20-60 minuter. Är distanspasset längre än 60 minuter brukar man kalla det för långpass. Syftet med dessa pass är att vänja kroppen vid belastningen att springa genom att senor, leder och ligament blir starkare. Distansträning ska inte slita på kroppen och ska därför vara i ett lugnt tempo och man ska orka prata. Det är därför bättre att springa distanspassen för långsamt än för fort. Av den anledningen kan det vara bättre att bestämma en tid du skall vara ute och inte fokusera på antal kilometer eller tempo. Spring gärna i nya miljöer vilket gör att passet blir roligare. Beroende på vilket lopp du kommer springa under Lidingöloppshelgen behöver dina distanspass utökas i tid och bli längre och då kallar man dem långpass.

Intervaller

Intervaller innebär att du blandar tempohöjningar med vila och detta kan varieras på många olika sätt. Du kan köra långa, korta och snabba intervaller. Intervaller är den absolut effektivaste formen av träning för att förbättra din kondition och syreupptagningsförmåga.

När kan du börja köra intervaller?

Intervaller kan du börja med redan som nybörjare, skillnaden är att du då tar det väldigt lugnt och enbart blandar jogg med gång. Vi rekommenderar att du har tränat en månad något mer regelbundet innan du kör igång med hårdare intervallträning. Om du har haft ett längre uppehåll där du varit sjuk eller skadad så är det bra att vänta minst en vecka innan du kör igång med tuffare intervaller. Pressar du kroppen för hårt när den inte är redo är risken att du enbart får bakslag i form av skador eller att det helt enkelt går väldigt tungt på passet.

Hur långa ska intervallerna vara?

Längden på intervallerna kan varieras på många olika sätt. Man brukar dela in intervallerna i korta intervaller som är intervaller under 60 sekunder och långa intervaller som är intervaller mellan 1 minut upp till 10 minuter. När du kör korta intervaller brukar man köra fler repetitioner medan när du kör längre intervaller så gör du färre repetitioner. Fördelen med korta intervaller är att du håller en högre fart och får upp en hög puls vilket ger en bra träning på hjärtat medan du på långa intervaller får öva att hålla ett högre tempo under en längre tid. Själva intervalldelen brukar ta omkring 15-35 minuter inklusive vilan. Tänk på att det är viktigt att inte köra för hårt på första intervallen utan det är viktigt att du orkar hålla samma tempo på alla intervaller.

Backträning

Att träna i backe är en variant av tuffare intervaller som är bra för att öva upp tryck och styrka i steget. Oftast brukar man välja ut en backe där man springer fort uppför och sedan går eller joggar ner tillbaka. Backen kan vara från 15sek till 90sek. Ju längre backen är desto färre repetitioner kan du köra, exemplevis kan du springa 10x30s uppför och gå nerför, medan kör du 90 sek backe kan det räcka med 5 repetitioner. Backträning är extra viktigt att fokusera på inför Lidingöloppet som är ett väldigt backigt lopp! 

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer