Malin älskar sista milen

Året är 1989 och platsen är Stavanger i sydvästra Norge. I luften hägrar Världsmästerskapen i terränglöpning. En då, 17-årig Malin Ewerlöf står på startlinjen, redo inför 4 kilometer myr, sand och sten. In på andra varvet på banan som var 2 x 2 kilometer sprang Malin mitt i en backe, ovetandes ifrån alla sina på förhand svåraste konkurrenter. Loppet kom att bli ett betydelsefullt ögonblick och en minnesvärd prestation i Malins löparkarriär. 

-Jag tittade bakåt och såg att de plötsligt var en bit bakom. Jag var väldigt trött på slutet men lyckades ändå vinna, berättar Malin. 

Loppet på Junior-VM beskriver hon som det “häftigaste minnet” som terränglöpare. Men sedan 18 år tillbaka bor Malin på Lidingö, dit hon drogs av de vackra omgivningarna - och även utav TCS Lidingöloppet som har alltid varit hennes favoritlopp. Skogarna och spåren är idag Malins hemmaarena och den plats där de flesta av hennes träningspass beläggs. Terränglöpning ligger henne varmt om hjärtat och framgångar har under många år frambringats även på Lidingöloppets 30 kilometer.  

“Det var så mäktigt att få springa in på upploppet med så mycket publik” - Malin Ewerlöf 

Malin berättar om sina två bästa minnen från Lidingöloppet. Det första, redan från när hon som 9-åring vann Lilla Lidingöloppet

-Det var så mäktigt att få springa in på upploppet med så mycket publik. Det var otroligt häftigt även när jag 2009, vann 30 kilometer och dessutom var under 2 timmar för första gången. En drömgräns som jag länge hade velat under. Lidingöloppet betyder massor för mig. Det var där jag startade min karriär som löpare och haft många fina upplevelser kring det. Jag tycker det är den vackraste terrängbanan jag någonsin har sprungit, berättar Malin.

Hon trivs i de mest rejäla uppförsbackar - något det finns gott om på Lidingöloppets sista 10 kilometer. Den beryktade milen beskriver Malin som så många andra - enormt utmanande,  men också vacker och varierande. 

“Jag älskar sista milen” - Malin Ewerlöf 

Som tidigare medeldistanslöpare har hon en träningsbakgrund med mycket mjölksyratålighet och är van att behärska och transportera bort mjölksyra snabbt vid lättare partier, vilket är henne till fördel under loppet.  

-Jag trivs därför väldigt bra på sista milen där det är många krävande uppförsbackar men också flera, väldigt fina partier emellanåt där jag kan sträcka ut mitt långa  medeldistans-steg, berättar Malin. 

Efter en gedigen karriär som friidrottare och terränglöpare ser hon sig idag som elitmotionär. Hon tränar mest för att hon älskar det och upplever att hon mår bra av rörelse och fysisk aktivitet. De sista 20 åren har hon hållit en stabil nivå sett till Lidingöloppets 30 kilometer. Hur ser hon på sin träning idag och vilka är hennes nycklar för att skapa en helhet som håller? 

-Jag är väldigt allround i min träning men löpning är det allra bästa. Jag tycker också det är kul att fortfarande springa ett par långlopp per år - för att få uppleva stämningen och känslan av tävling. Jag tar resultaten väldigt med ro numera, men självklart är det kul att känna att jag fortfarande kan prestera på hög nivå trots att jag blivit lite äldre, förklarar Malin. 

“Mentalt är det bra att dela upp loppet i 3 delar” - Malin Ewerlöf 

Det viktigaste tipset som Malin kan ge andra löpare som vill springa Lidingöloppet och samtidigt få en positiv upplevelse, är att förbereda sig i liknande kuperad terräng. Med knappt 5 månader kvar till loppet avslutar Malin med ett par banbrytande tips till den mer vana motionären: 

-Om du inte kört backträning både upp, ner och intervaller i kuperad terräng kommer loppet bli väldigt mycket jobbigare. Lägg även gärna dina långpass på en mer kuperad runda än på asfalt i stan. Mentalt så är det bra att dela upp själva loppet i tre delar - med 10 kilometer i taget och att sträva efter att springa i ett så jämnt tempo som möjligt genom alla delarna. 

Välkommen till TCS Lidingöloppet.

Alla bansträckor är markerade och upplysta året runt. Anmäl dig idag och passa på att göra dig väl förberedd till det 55:e Lidingöloppet, Lördag 28 September 2019. 

Klicka här för att inspireras av ett tidigare klipp ihop med Malin Ewerlöf - om hennes tankar kring Lidingöloppet och vad det betyder för henne. 

Skribent: Sara Holmgren holmgrenulrikasara.se

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer