Maja i topp både som löpare och skidåkare

Maja Majbäck vann F19 på TCS Lidingöloppet i höstas. 19-åringen har redan hunnit springa loppet åtta gånger. Och det kommer att bli fler.

– Jag älskar stämningen under loppet, det är en tävling utöver det vanliga!, säger Maja som nu är i full gång med längdskidåkningen där säsongens mål är Junior-VM.

Maja Majbäck i topp både som löpare och skidåkare

Vad betyder TCS Lidingöloppet för dig?

– Lidingöloppet är en tävling som jag har sprungit ända sedan jag var 12 år. Så det är klart att det är en tävling som betyder mycket! Jag har alltid som mål under löpsäsongen att prestera som bäst just då, eftersom det är det största loppet jag springer. Och jag älskar stämningen med allt folk och den taggande musik som brukar finnas i Abborrbacken. Det är en tävling utöver det vanliga!  

Kommer du tillbaka och försvarar segern?

– Ja, det vill jag, men då blir det i K22. 

Foto: Peter Holgersson AB

Du är en mycket duktig längdåkare också. Är det någon idrott du satsar hårdare på?

– För mig var det naturligt att det blev längdskidor som jag satsar mest på, dels för att jag kommer från Kiruna och sedan har både mamma och pappa hållit på med skidor. Pappa längd och mamma alpint. Men jag vill kunna satsa mer på löpning än vad jag gör. 

Vad ger löpningen skidåkningen och vad tillför skidåkningen som gör dig till en duktig löpare?

– Löpningen bygger mycket kondition till skidåkningen, hälften av all barmarksträning består av löpning för mig. Större delen av löpträningen springer jag uppför och obanat i skogen. Skidåkningen ger det samma som löpning, jag bygger upp konditionen. Eftersom båda är konditionsidrotter kompletterar de varandra bra och gör så att jag förbättrar mig i båda varje år. Genom att jag åker skidor större delen av året, så minskar skaderisken i löpning. Om jag bara hade sprungit året om, så tror jag att jag hade blivit en sämre löpare. 

Vad är dina målsättningar för 2018?

– Inom löpning är det att göra ett bra lopp på TCS Lidingöloppet igen, sedan vill jag testa att springa några andra större lopp och se hur det kan gå. Inom skidåkningen så vill jag ta mig till JVM och ta någon JSM-medalj. 

Majas bästa tips för vinterträningen

  • Variera träningen, åk gärna skidor – det är ett bra komplement.
  • Håll igång bålträningen, en stark bål är viktigt.
  • Sätt upp både stora och små målsättningar för att hålla motivationen uppe.

 Majas meriter

Löpning: 1:a 2017 F19 Lidingöloppet, 1:a 2016 F19 Lidingöloppet. Uttagen till i NM i terränglöpning 2016 och 2017. 1:a 10 km Jägarloppet 2017 Kiruna (tid 35.15).

Skidor: Uttagen till JVM 2017, 1:a Scandic cup 15 km klassiskt 2017. 3:a Scandic Cup 5 km klassiskt 2016.


Foto: Majas instagram-sida

 

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer