Lidingöloppets initiativtagare Sven Gärderud har avlidit

Lidingöloppets initiativtagare Sven Gärderud tog avsked under samma dag som hans namn och livsgärning firades av tusentals löpare, funktionärer och lidingöbor under TCS Lidingöloppet 30km. Lidingöloppet hyllar här minnet av Sven och hans insats för svensk motionsidrott.

Lidingöloppets initiativtagare Sven Gärderud har avlidit

Med bara dagar kvar till sin hundraårsdag passerade Sven Gärderud målportalen i sitt levnadslopp. Även om han inte hann uppleva det stora 100-årsjubileet den 29e september lämnade han världen under de mest högtidliga former - samtidigt som hans namn och insats för folkhälsan prisades i högtalarsystem över Koltorp och Grönsta gärde och firades av tusentals deltagare under TCS Lidingöloppet 30km. 

Dagen då Sven tog avsked var som hämtad ur den mest idylliska bild som någon kunde ha föreställt sig när Lidingöloppet grundades för 57 år sedan: höstsolen värmde, trädens löv skiftade i gult och rött, Kyrkviken låg spegelblank, och utmed Lidingös löparspår firade tusentals deltagare, funktionärer och lidingöbor den folkfest som betyder så mycket för svensk folkhälsa, breddidrott och idrottsglädje.

Genom Svens initiativ till Lidingöloppet år 1964 skapade han inte bara ett klassikerevent som håller hela Sverige i rörelse, utan även en tradition som binder samman ett helt samhälle och som stödjer viktiga projekt för exempelvis barn- och ungdomsidrott och cancerforskning. Det var därför med god anledning som kommentatorerna på Grönsta, under Svens sista dag, hyllade hans livsgärning och bad deltagarna i 30km-loppet att rikta uppmärksamheten mot "Sven Gärderuds bänk" 700 meter från mål, där han under många år firade in löparna i samtliga lopp under Lidingöloppshelgen. 

Lidingöloppet sörjer Sven Gärderuds bortgång och delar samtidigt den hoppfulla inställning till framtiden som han förmedlade in i det sista: "Vad löpning beträffar är situationen bra!". Med stor stolthet kommer vi att arbeta för att befästa detta för kommande generationer! Läs Lidingöloppets intervju med Sven Gärderud inför 100-årsdagen här >
Läs IFK Lidingö Friidrotts minnesteckning över Sven Gärderud här > 


 
 

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer