Lidingöloppet blir del av idrottens världsarv

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

Lidingöloppet blir del av idrottens världsarv

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Lidingöloppet får den 79:e plaketten i ordningen och den tredje svenska. Tidigare i september fick även Stockholms olympiastadion två plaketter, tillägnade spjutkastaren Eric Lemmings och mångkamparen Jim Thorpes bedrifter i OS 1912. I samband med Finnkampen i Helsingfors i början av september tilldelades också den klassiska friidrottslandskampen mellan Sverige och Finland en likadan utmärkelse.

Stor inverkan på svensk löpning
–Lidingöloppet är ett klassisk evenemang i Sveriges årliga idrottskalender. Tävlingens inverkan på utvecklingen av motionslöpning har varit mycket stor och har uppmuntrat hundratusentals människor att börja träna och njuta av löpningen på den stora, vackra svenska landsbygden, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Plaketten överräcktes av Chris Turner från Internationella friidrottsförbundet (WA) vid en ceremoni i närheten TCS Lidingöloppets mål på Grönsta gärde, nedanför statyn ”Löparnas monument”.

– Vi är förstås mycket stolta för den här utmärkelsen, säger Lidingöloppets ordförande Anna Öberg, som tog emot plaketten tillsammans med IFK Lidingö Friidrotts ordförande Mikkel Mördrup och IFK Lidingö Skid- och Orienteringsklubbs styrelserepresentant Mikael Jansson.Representanter för Lidingöloppet, Lidingö Stad, Lidingöloppets ägarföreningar och Svensk Friidrott mötte Chris Turner från World Athletics framför monumentet på Grönsta Gärde. Foto: Rebecka Öberg, Lidingöloppet. 

Läs mer om Världsarvsplaketten på: https://worldathletics.org/heritage/plaque

Se listan över de 78 tidigare mottagarna: https://worldathletics.org/heritage/plaque/list


Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Övriga samarbetspartners

Arrangörer