2015 fick Karls mamma besked om att hon hade lymfom men också metastaser i sina lungor. Trots ett negativt besked och en allvarlig form av cancer såg utgången positiv ut.
-Det första beskedet var nästan värst. Man visste inte när. Imorgon, nästa vecka, om ett år? Därefter vaggades vi in i någon sorts trygghet att vi nu hade lärt oss att hantera situationen. Hur vi stöttade mamma såklart, men också hur vi själva hanterar livet omkring. Kommer behandlingen att begränsa hennes livskvalitet? Hur spenderar vi den här tiden? Kan vi optimera, tiden tillsammans? Sedan landade vi i att hon faktiskt kunde bli frisk. Vi började planera vad vi skulle göra i sommarstugan och jag fick en lång lista på vad jag skulle måla eller fixa med fönster - men det hann vi aldrig titta på tillsammans, berättar Karl.
Efter första behandlingen kom cancern tillbaka och i slutskedet började också en knöl göra intrång på ryggraden. Han berättar om cancern som nyckfull, oberäknelig, oförutsägbar. Om att vikten av att värna om livet och kvaliteten på det, blev allt viktigare och värdefull. Fyller man sin tid med saker man gillar och är man närvarande med personer man älskar?
-Hon mådde otroligt bra och det såg ut som hon skulle bli friskförklarad men så vände det jättesnabbt nu på slutet. Man blir rätt maktlös inför döden och kanske då specifikt cancer i och med att den är så nyckfull. Nu dog hon inte av cancern i sig men hon tålde inte riktigt behandlingen och det var njurarna som la av till slut, berättar Karl.
“Någon gång måste man stanna upp, känna smärtan och förstå vad det är för någonting”
Under tiden kom de varandra allt närmare, samtidigt som relationen blev allt trängre. Karl satte sin mamma i första fokus, tog rollen som problemlösare och försökte underlätta livet för henne och omgivningen.
-Jag började läsa på och försöka förstå sjukdomsförloppet och cancern i sig. Som tur är har man folk runt omkring sig som man kan visa sin ängslan för, säger Karl.
-Jag känner mer och mer att varje möte med människor är unikt. Jag vill ta vara på det, smaka på det och undersöka det. På något sätt få tiden att stanna lite grann. Det ska inte behöva vara döden som kommer på att vi behöver ta tillvara på det vi har och inte heller ta varandra för givet. Vi kan inte leva ett liv utan sorg. Vägen framåt handlar inte om att ignorera motgångar, bita ihop och köra vidare. Någon gång måste man stanna upp, känna smärtan och förstå vad det är för någonting. Jag blev också mer varse om vad jag äter, hur jag rör och beter mig - saker som påverkar min livskvalitet. Därför är det också lätt att tacka ja till ett Lidingölopp. Det är ju inte bara loppet i sig utan också en social företeelse.
-Enkelt sagt. Jag blir glad så fort jag får hoppa, studsa eller leka. Sedan så har jag ju förstått att det finns andra fördelar som motiverar mig att fortsätta med min träning. Det finns mycket att nörda in sig på. När man är master som jag blir det också mycket snack om rehab, skrattar Karl.
Sedan 2011 driver han tillsammans med tre andra vänner CrossFit Solid - med lokaler i Stockholm och Nyköping. Han drivs av att se när livet förändras till det bättre för andra. Att folk blir aktiva och hittar lusten till just träning. - CrossFit är egentligen bara mitt verktyg att få folk att hoppa och studsa, berättar Karl.
I September står han på startlinjen för sitt allra första Lidingölopp och han springer tillsammans med och för Cancerfonden som han idag är ambassadör för - dock ännu osäker på om det handlar om TCS Lidingöloppet 15 eller 30 kilometer.
-Jag kommer inte ihåg vilken distans - jag sa bara ja! 2 mil är det längsta, som ger något vettigt till min vardagliga träning men det kan vara kul att få erfarenheten om det nu blir 3-milen. Jag får helt enkelt lita på min basträning från CrossFit och att den tar mig runt, avslutar Karl.
Varje år utgör loppet den officiella starten för Rosa-Bandet kampanjen. Du som pappa, sambo, son eller kompis kan också vara med och visa ditt stöd genom att springa i Mixedgruppen. Oavsett i vilken klass (i Rosa Bandet-loppet) du deltar i skänker du 100 kr av din anmälningsavgift till Cancerfonden. Ditt engagemang och bidrag är viktigt. Totalt samlades över 700 000 kronor in till Cancerfonden och svensk cancerforskning genom TCS Lidingöloppshelgen 2018. Den 28 september springer vi igen - #tillsammansmotcancer.
Skribent: Sara Ulrika Holmgren
holmgrenulrikasara.se