Järva Skolstafett firade idrottsgemenskapen

Den 1 juni arrangerade Lidingöloppet Järva Skolstafett - en löparfest för elever i årskurs 1-9 i Järvaområdet som för många kom att bli ett första möte med förenings- och motionsidrotten. 

Järva Skolstafett firade idrottsgemenskapen

Det var med försiktiga steg som de första lågstadieeleverna tassade in på Spånga IP för att delta i Järva Skolstafett morgonen den 1 juni. En av deltagarna passade på att fråga funktionärerna: är den röda banan gjord av lavasten? Scenen fångade perfekt Lidingöloppets syfte med arrangemanget: att - genom en glad löparfest - öppna barn- och ungas ögon för motionsidrott. 

Resultatet överskred alla förväntningar: arrangemanget samlade inte bara hundratals elever i årskurs 1-9 från hela Järvaområdet, utan blev även en stor fest tillägnad idrottsgemenskapen. Varje deltagare som passerade upploppsrakan möttes av en öronbedövande hyllningskör från elever på den fullsatta läktaren, och i växlingszonen hyllades alla genom handklapp och applåder. De skolor som valde att inte vara på plats på grund av politiska oroligheter hämtade sina nummerlappar och arrangerade loppet på hemmaplan, på den egna skolan.

Starkt bidragande till den inkluderande stämningen var de inbjudna gästerna, liksom Lidingöloppets samarbetspartners. Loppets starter och prisutdelare var exempelvis Mohamed Hagi Farah - Järvaområdets "pappa" som i decennier har arbetat för att ge barn och unga en trygg uppväxt. Bland deltagarna syntes även ett lag från Lokalpolisområde Järva, och utmed banan funktionerade medlemmar i idrottsföreningen Rinkeby Run. 

Mot slutet av arrangemanget hade deltagarna inte bara stiftat närmare bekantskap med en friidrottsbana, utan även lärt sig om växlingszoner, starter, och sportsmässigt uppförande - helt i linje med Lidingöloppets mål för arrangemanget. 

– Skolstafetten är en central del i Lidingöloppets satsning på bättre motionsvanor och förbättrad hälsa bland barn och unga. Vi satsar långsiktigt på att Järva Skolstafett ska fortsätta vara ett lyckat integrationsprojekt som fokuserar på folkhälsa och rörelseglädje. Nu ser vi fram emot att få bjuda in barnen i Järvaområdet till Lidingö Skolstafett den 23 september i år, säger Lidingöloppets Generalsekreterare Cecilia Gyldén. 

 

 

Läs mer om Järva Skolstafett >
Om Lidingö Skolstafett den 23 september> 
Om Lidingöloppet som hela Sveriges lopparrangör > 

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer