Jag har varit med och räddat liv- gör det du också!

Johanniterhjälpen hjärtsäkrar TCS Lidingöloppet. Ofta kommer plötsligt hjärtstopp helt oväntat. Personen som drabbas har inte haft några besvär eller symptom, eller har inte förstått vad symptomen betyder. Vid plötsligt hjärtstopp upphör hjärtats normala rytm och hjärtats elektriska signaler synkroniseras inte på ett korrekt sätt. Resultatet blir att hjärtats pumpförmåga upphör att fungera.

Jag har varit med och räddat liv- gör det du också!

För varje minut som går vid ett plötsligt hjärtstopp minskar chansen att överleva med tio procent. Det gäller att snabbt sätta in hjälp med hjärt-lungräddning och hjärtstartare. Med hjärt- lungräddning hjälper man kroppen med det den inte klarar av för tillfället. Med en hjärtstartare kan man med hjälp av en elchock få hjärtat att hitta tillbaka till sin vanliga rytm.

Verklighetsberättelse från en medlem i Johanniterhjälpen som flera år varit med som volontär och hjärtsäkrat Lidingöloppet:

Jag har varit med och räddat liv och det är en fantastisk känsla när det går bra som det gjorde den gången.

NN berättar om en episod för några år sedan då en löpare under Lidingöloppet föll ihop precis framför honom, med cirka 2 kilometer kvar till mål. 

Det första jag tänkte, nej inte ett hjärtstopp.

Hjärtstartarmaskinen tog bort all eventuell osäkerhet, den kommunicerade på ett lugnt sätt, berättade vad nästa steg var.  Det var ett hjärtstopp. NN med hjälp av flera andra påbörjade defibrillering och HLR. När ambulansen kom vaknade löparen till liv och frågade något förvirrat om det gick att springa färdigt loppet. Löparen hälsar på NN varje år, när han springer förbi, helt återställd. 

När man genomfört utbildningen och står på ett lopp blir det mer av ett skarpt läge, i och med att risken för ett hjärtstopp ökar. Trots att vädrets makter ibland sviker pratar Alexander med värme om att hur det är att hjärtsäkra Lidingöloppet och Blodomloppet.

Johanniterhjälparna som hjärtsäkrar Lidingöloppet har även med sig ett första hjälpen kit av enklare modell, med sårtvätt och skavsårsplåster, något som uppskattas bland löparna. Det kan kännas långt mellan sjukvårdstälten, speciellt för en löpare med skavsår. Johanniterhjälparna kan lindra både skavsår och små skavanker med sårtvätt.  

NN igen:

När ett plötsligt hjärtstopp inträffar är det allas ansvar att hjälpa till och jag ser på det som att genom att gå hjärstartarkursen utrustas man med de rätta verktygen för att verkligen göra skillnad mellan död och liv.

Bli livräddare du med, Johanniterhjälpen ordnar gratis kurser för dig och ditt företag. Läs mer här >>

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Övriga samarbetspartners

Arrangörer