Inspiration inför Blodomloppet: Om att kombinera löpning med blodgivning

Det är juni - en tid att fira sommaren, blodgivningen och gemenskapen genom Blodomloppet Stockholm! I en intervju beskriver löparen Helena Olmås hur träning och blodgivning fungerar ihop.

Inspiration inför Blodomloppet: Om att kombinera löpning med blodgivning

Blodomloppet är en fest i folkhälsans tecken som varje år samlar tiotusentals löpare vid Djurgårdsbrunn för att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen. Men är löpning och blodgivning förenliga, eller sker den ena på bekostnad av den andra? För att få klarhet har vi träffat Helena Olmås, passinerad löpare och blodgivare sedan 20 år tillbaka, som delar sin erfarenhet av hur det fungerar. 

1. Vad var det som fick dig att börja lämna blod?
Jag blev meddragen av en kollega för 20 år sedan. Hon hade en anhörig som hade behövt en stor blodtransfusion vid ett tillfälle och det var anledningen till att hon började ge blod. Jag ville också dra mitt strå till stacken och såg det samtidigt som ett ypperligt tillfälle att bli av med min blodskräck som jag led rätt mycket av då. 

2. Hur ofta ger du blod?
Så ofta jag får! Jag har ett extrajobb bredvid mitt ordinarie som har gjort att jag har rest en del de senaste åren, och då har det blivit mer sällan p.g.a. reglerna kring resor till malariaområden och blodgivning. Men nu under pandemin har jag varit hemma i Sverige så nu har jag gett 3 ggr/år igen.

3. En vanlig föreställning är att kroppen behöver lång tid att återställa sig efter att ha gett blod. Hur klarar du av fysisk prestation efter blodgivning?
De senaste åren har jag sprungit flera gånger i veckan och lärt känna hur min kropp reagerar vid blodgivning. Jag upplever ingen större skillnad förutsatt att jag har skött min kost och vätskeintag. Samma dag vilar jag alltid efter blodgivningen även om jag inte känner mig särskilt trött, men dagen efter är jag igång och tränar igen.

4. Hur lång tid brukar det ta för dig att känna dig som vanligt igen?
Pulsen är något förhöjd i någon vecka efteråt, men jag intalar mig att det är bra för mitt hjärta att få jobba lite extra. Som en extra nivå på konditionsträningen! Jag ser dock till att inte ge blod de närmsta två veckorna innan jag ska springa ett lopp, då vill jag känna att kroppen är med mig till 100%.

5. Vad brukar du äta för att kroppen ska återställa sig fort efter blodgivning?
Jag äter alltid mina järntabletter och med åren har jag lärt mig att välja kapslarna framför tabletterna och ta dem varannan dag för att vara snäll mot magen. I övrigt äter jag som vanligt. Min kost är alltid varierad och jag ser till att få i mig det jag behöver. Kött äter jag mer och mer sällan, men gärna fisk. Försöker äta färgglatt och få i mig tillräckligt med kolhydrater för att orka springa så mycket som jag gör. Mina värden brukar se fina ut när jag är på Blodcentralen så något rätt gör jag.

6. Hur förberedde du dig inför starten i Blodomloppet på distans i Stockholm?
Eftersom jag har ynnesten att älska löpning så behöver jag inte sätta igång något särskilt program för att förbereda mig, Jag springer på som vanligt, tar det lite lugnare dagen innan och ser till att få i mig bra energi på loppdagen. Sen knyter jag bara på mig skorna och låter benen göra det de älskar!

7. Varför tycker du att man ska ställa upp i Blodomloppet på distans i sommar?
För mig är det viktigt att sprida ordet om blodgivning och där tycker jag att Blodomloppet har en fantastiskt viktig roll! Det är fortfarande så många människor som skulle kunna ge blod som inte gör det, och i ärlighetens namn tror jag att det beror på okunskap.

Om gemene man skulle förstå att det inte bara är till akuta operationer och bilolyckor det behövs blod - utan att t.ex. många med kroniska sjukdomar inte överlever utan kontinuerliga blodtransfusioner - då tror jag att steget in på en blodcentral skulle bli lite kortare. Och för att det är kul att äntligen få springa lopp förstås, kanske med ett gäng kollegor - löparglädjen tillsammans ska verkligen  inte underskattas!


Välkommen i mål Helena, och lycka till i din fortsatta kamp för egen och andras hälsa önskar Lidingöloppet! 

Följ Helenas exempel: spring Blodomloppet på distans och uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen! Den klassiska banan runt Djurgårdsbrunn är snitslad fram till den 20 juni, och efter det kan loppet genomföras på valfritt spår, tillsammans eller enskilt, fram till den 9 september. 

Anmäl dig eller ditt lag till Blodomloppet på distans här.

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer