Artister och idrottare i webcast om virtuella lopp som motivation

TCS och Lidingöloppet bjöd in till diskussion om idrottsglädje under en svår tid.

Håll dig på rätt spår – svenska idrottare och artister beskriver hur de håller sig motiverade virtuellt

Den här artikeln beskriver temat för TCS och Lidingöloppets webcast. Se hela segmentet här.

Texten, författad av Harry Kretchmer, är översatt från engelska. Originalartikeln finns att läsa här.

År 2018 sprang nästan 1,3 miljoner individer ett marathon någonstans i världen – 50 % fler än för tio år sedan. Och trots nedstängningar under året har människor fortsatt att springa.

Från inomhus-marathonlopp på löpband, till löpning runt bakgårdar, och vidare till sprintlopp på gator efter arbetstid – löpare har under det här året hittat många sätt och anledningar att fortsätta snöra på sig löpskorna.  

Vissa har fortsatt springa för att upprätthålla god mental hälsa under en särskilt utmanande tid: 78 % av de löpare som deltog i en studie i frågan rapporterade att löpningen har hjälpt dem att hålla sig mentalt friska och i balans. World Economic Forum bekräftar detta, och uttrycker att ”det finns en mängd bevis för att löpning gör dig friskare, lyckligare och ännu smartare”. Det kan till och med främja dina ledaregenskaper.

Andra har under året motiverats av att skapa event till förmån för insamlingar, och har fått hjälp av evenemangsarrangörer som snabbt har uppgraderat sin teknik för att skapa virtuella lopp. Detta har inneburit att löpare har kunnat delta i lopp och samla in pengar, samtidigt som de har genomfört loppen på valfri sträcka och med en egen starttid

Virtuell löpning 

Teknologin har varit en förenande kraft för löpningen under samhällets nedstängning. 

Tusentals individer har hittills använt sig av eller registrerat sig i en app för virtuella tävlingslopp, exempelvis för London Marathon, New York Marathon eller för Lidingöloppet – världens största terränglopp.

Tekniska funktioner i apparna som gör det möjligt för löparna att hålla koll på distans och hastighet, liksom uppleva sig som en del i en gemenskap, har hjälpt till att hålla människor i rörelse och lopparrangemang igång. 

Pandemin skapar dock fortfarande betydande utmaningar för löpare. Hur kan man hålla sig i form och fokuserad på sina mål när livet ständigt är i väntan? Kan virtuella event någonsin kompensera för det som har gått förlorat? 

För att utforska de här frågorna arrangerade TCS och Lidingöloppet en webcast som samlade en panel av artister och idrottare – alla förenade av passionen för löpning.  

Stora utmaningar 

Det går inte att undgå faktum: att träna ensam under samhällets nedstängning kan vara utmanande. 

Hur håller du dig motiverad att träna när du inte vet om det lopp du förbereder dig till blir av? Det här är ett tema som programledaren och löparentusiasten Kristin Kaspersen, som var värd för arrangemanget, diskuterade med de inbjudna gästerna. 

Friidrottarna Malin Ewerlöf och Simon Sundström beskrev utmaningarna i den rådande situationen. De skildrade hur den unika landsbygdsatmosfären på Lidingö har bidragit till deras motivation

Den svenske Marathonrekordhållaren Mustafa Mohamed beskrev att han ser avbrottet från det vanliga som en möjlighet att hålla sig i form, och att han fokuserar på att kunna tävla med självförtroende nästa gång han får möjlighet igen. 

Marathonveteranen och musikern Petter talade om hur den nuvarande situationen skapar nya möjligheter: ”Pandemin har förändrat mitt arbetsschema drastiskt”, berättade han för panelen, och beskrev att “De inställda turnéerna har givit mig mer tid att träna.” 

Vidgade vyer 

Sedan fem år tillbaka är TCS Lidingöloppet en medlem av TCS-sponsringsfamiljen  och ingår nu i en grupp som inkluderar TCS Amsterdam Marathon, Virgin Money London Marathon, liksom New York Marathon, Chicago Marathon och Boston Marathon.  

Precis som övriga stora lopp har Lidingöloppet appar som hjälper löpare att springa ensamma över distanser de väljer själva, och som håller koll på tid och placering.  

Men är löpning på egen hand det näst bästa alternativet i fråga om träning och välmående, då man inte kan tävla i fysisk närvaro av andra löpare? 

Enligt de tidigare elitidrottarna Sanna Kallur och Magdalena Forsberg missar den här frågan hela poängen. De menar att den bästa typen av motion är den som blir av. Det är bättre att till exempel genomföra ett kort träningspass på 20-30 minuter – en sådan som nästan alla kan få in i sitt dagliga schema – än att sträva efter perfektion.

“ThisRun”-filosofin 

Idén som ligger till grund för de virtuella loppen är ambitiös men enkel: att använda digitala lösningar för att hjälpa oss genom tragedin och avbrottet i vardagen som pandemin har orsakat. TCS summerar den här andan i en hashtag som följer med arrangemang som Lidingöloppet: #ThisRun. 

I en tid då lopp annars skulle ha ställts in - och därmed pausat träningsupplägget för elit- och motionslöpare - har appar hjälpt deltagare att hålla kontakten genom innovativa och minnesvärda arrangemang.  

Vi har alltid tänkt att ‘Vi ställer om, vi ställer inte in, och vi sätter löparen i fokus’, säger Cecilia Gyldén, Generalsekreterare för TCS Lidingöloppet. 

Det finns även tecken på att loppet har vuxit sig starkare flera avseenden.  

Vi har sett att loppet i år har attraherat en annan målgrupp än den klassiska Lidingöloppslöparen”, beskriver Cecilia Gyldén. “Vi har sett att många fler kvinnor har anmält sig än under tidigare år, liksom fler äldre kvinnor i år gärna springer med en kompis eller en kollega, vilket är jättekul.”  

Musikern Petter ser virtuella lopp som en möjlighet att ställa om sitt sätt att tänka: “Jag har kunnat hålla mig motiverad eftersom träning för mig handlar om att utmana individuella mål, så tävlingen är inte mot andra. Det är en mental inställning som jag tror kan hjälpa människor att ställa om i sina arbetsliv också” 

Som TCS beskriver det: “When reality is virtual, ThisRun unites us”. 

Se hela TCS Lidingöloppets webcast här

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer