Den tuffa vägen till Rosa Bandet-loppet

Jeanines väg mot Rosa Bandet-loppet! Jeanine Esberg fick diagnosen bröstcancer när hon var gravid. Efter förlossning, operationer, cellgifter, antikroppar och cellgifter igen, sattes en antiöstrogenbehandling in. Den behandlingen ledde till problem med trötthet, viktuppgång och depression.    

– Från förra sommaren fram till i våras tränade jag inget alls. Det kändes till slut ohållbart att vara så less och orkeslös, så jag efterlyste inspiration och träningskompisar i en Facebookgrupp. Det är något av det bästa jag gjort, för vilken pepp jag har fått och får!, berättar Jeanine.  

Inlägget ledde också till att ICA kontaktade Jeanine. ICA är partner till Rosa Bandet-loppet och ville bidra med både uppmärksamhet och engagemang kring cancerfrågan. 

– Med loppet som mål har vi tillsammans gjort ett antal filmer som följer min träning, ”Jeanines väg till Rosa Bandet-loppet”.   

Jeanine fick dessutom en högklassig coach i friidrottaren Nadja Casadei, mångkampare med meriter från EM och VM, som själv har övervunnit en cancersjukdom. 

– Jag träffade Nadja första gången på Cancergalan 2014. Sedan dess har vi följt varandra i sociala medier och peppat varandra. Men jag hade ingen aning om att det var hon som skulle coacha mig inför loppet, det var hemligt ända tills vi spelade in första avsnittet.  

Sedan i början av juni har Jeanine och Nadja samarbetat.

– Träningen har gått helt OK. Jag har haft några svackor i sommar när jag har haft för lite ork och svårt att få ihop det. Men på det stora hela har det gått bra. Det roligaste passet hade jag med Nadja och Aron Anderson i Abborrbacken för ett par veckor sedan. Jobbigt och väldigt kul!  

Jeanine beskriver en förändrad attityd till träningen. 

– Förut handlade min träning mycket om att se bra ut. Så är det inte nu. Jag har lärt mig att kroppen förändras när man går igenom svåra perioder med sjukdom, och att det är OK. Jag har lärt mig att fokusera på att min kropp är fantastisk som orkar allt den orkar trots allt, istället för att fokusera på vad jag inte kan eller hur jag ser ut. Mina tankar nu har varit att orka vara en bra mamma och att hitta tillbaka till glädjen med träningen. Jag vill känna mig pigg och stark!  

Tjejen som älskar att springa lopp är förväntansfull inför Rosa Bandet-loppet.

– Jag ser fram emot all pepp, all glädje och att få träffa alla som sagt att de ska springa loppet med mig. Och att klara det, att visa för mig själv att jag kan! 

Se alla avsnitt här >>

Bidra till insamlingen för att stötta Svensk cancerforskning via swish! 
Swisha valfritt belopp till 123 206 02 83.

Om Rosa Bandet-loppet:
Rosa Bandet-loppet (f d Lidingö Tjejlopp) är den officiella tävlingsdistansen för kvinnor. Loppet ingår i Tjejklassikern och är 10 kilometer långt. Rosa Bandet-loppet har en unik startgrupp med högre anmälningsavgift som oavkortat går till Cancerfonden. En nyhet för i år är en mixad startgrupp där både män och kvinnor kan springa, och där halva startavgiften går till Cancerfonden.
Läs mer om loppet och anmäl dig här >>

Fotograf: Michael Stark

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Arrangörer