Många är tydligen nyfikna på hur man tränar uthållighet och fortfarande kan hålla högt tempo. Hela 362 tränare och löpare deltog – plus ett par mycket intressanta föreläsare.
”Hur mycket måste man träna för att bli bra?”
Temat för seminariet var ”Hur mycket måste man träna för att bli bra?” och tog avstamp i den träning som genomfördes för 50 år sedan och hur den utvecklats till vad vi vet om träning i dag.
Skridskotränaren Johan Röjler gav oss en intressant inblick i Nils van der Poels träningsupplägg. Leif Inge Tjelta berättade om hur norsk löpträning utvecklat och förfinat tröskelträningen från 1970-talet och fram till bröderna Ingebrigtsen dagar. Och den brittiske före detta EM-medaljören på 5000m och numera löptränaren Rob Denmark förklarade hur han använder sig av sina egna erfarenheter – och misstag! – i sin roll som tränare.
En sak som framkom var att man i dag nog inte tränar mer än förut, varken i tid eller mängd, men att man tränar smartare. Tränare och forskare har förstått hur viktigt det är med återhämtningen och att det inte bara går att köra på med huvudet under armen.
Tröskelträningen gör träningen mer vetenskaplig
I dag är det tröskelträning som gäller. GIHs Filip Larsen redovisade vad vi har lärt oss om olika laktatnivåer under de senaste åren och RFs och Bosöns Daniele Cardinale kunde visa hur man kan utnyttja och använda sig av Bosöns testlabb för att bli en ännu bättre elit- och uthållighetsidrottare.
Längdskidåkarnas träning?
I ett förinspelat inslag berättade skidsprinten Maja Dahlqvist om hur hon tränar för att klara fyra högintensiva lopp på en dag. Hennes tränare Johan Granath sa att han inte tror att de fartresurser som krävs i dag kommer att räcka till om två år. Det går bara fortare och fortare och träningen måste därför utvecklas för det. Men fortfarande är det mycket mängdträning som gäller.
Anders Södergren konstaterade dessutom att det har hänt oerhört mycket inom skidåkningen sedan han började, både inom träningen och hur tävlingarna förändrats från individuell start till masstart, skiathlon och sprint.
XCC21 leddes av Lorenzo Nesi. Hela seminariet är drygt tre timmar långt och du kan se och dela det via den här länken.