5 enkla steg - så komponerar du en matig sallad

5 enkla steg - så komponerar du en matig sallad!

Inspiration med Från Sverige-märket! När du behöver fylla på med mer energi efter ett träningspass sitter en fräsch och mättande sallad sällan fel. Vi har listat fem enkla steg hur du komponerar den perfekta salladen med svenska råvaror i säsong som sluppit långa transporter och istället kommer från svenska bönder och odlare.

1. Matig bas
Börja med att bestämma vad som ska vara grunden i din sallad. Vad vore en sallad utan sallat? När det kommer till sallat finns det många olika varianter. Exempel på olika sallatssorter är romansallat, plocksallat, krispsallat och bladsallat som du kan blanda efter smak. Du kan även välja någon kålsort eller rotfrukt som bas. Du kan även addera exempelvis mathavre, havreris, potatis eller pasta för att få salladen ännu matigare.

2. Addera protein
Livsmedel från djurriket som kött, fisk, kyckling, ägg och mjölkprodukter är livsmedel med bra proteinkvalitet (Livsmedelsverket). En vara som är märkt med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige är kött-, fjäderfä-, ägg-, fisk-, skaldjurs- och mjölkråvaran är 100% svensk. Biff, kyckling, räkor, skinka och rostbiff gör sig utmärkt i en sallad. Du kan även addera stekost gjord på svensk mjölk, svenska säkra ägg eller göra en egen hummus eller falafel på svenska baljväxter.

3. Frukt och grönt
Variera salladen genom att addera svenska grönsaker, frukter och bär i säsong. Genom att välja svenska råvaror i säsong så vet du att de har sluppit långa transporter och du får dem ofta till ett extra bra pris. Ha i dem råa eller ugnsrostade, picklade, kokta för att få olika texturer.I Från Sveriges säsongsguide kan du se vilka svenska grönsaker, frukter och bär som är i säsong just nu. I deras butik under ”Special” hittar du säsongsguiderna för varje månad i A4-format för nerladdning och utskrift.

4. Smaksättning
En god dressing eller vinägrett gjord på svensk kallpressad rapsolja lyfter smakerna i salladen. Ett tips är att blanda sallad och dressing precis innan servering, eftersom de krispiga bladen annars sloknar lätt. Föredrar du en krämigare sås kan du köpa färdig eller enkelt göra egen med creme fraiche eller yoghurt som bas.

5. Topping
Skapa textur i salladen genom att toppa salladen med något krispigt. Kanske har du en bit bröd hemma som du kan göra krutonger av, eller en ostskalk som du kan riva över. Du kan också köra på baconströssel, torkade bär, groddar och skott eller varför inte pickla senapsfrön?Skillanden mellan sallad och sallat
Sallat är själva bladgrönsaken. Exempel på olika sallatssorter är romansallat, plocksallat, krispsallat, bladsallat…
Sallad är namnet på själva maträtten där sallat ofta blandas med andra råvaror. 

Inspiration med Från Sverige-märket
Från Sverige-märket används på råvaror, livsmedel och växter som är producerade i Sverige. Märket betyder att produkten är odlad i Sverige, född och uppfödd i Sverige, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Märket Kött från Sverige och Mjölk från Sverige följer samma regler. Titta efter märket nästa gång du handlar! 

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Övriga samarbetspartners

Arrangörer