Hur ska man tänka med träningen inför loppet?
Nu med en månad kvar till loppet, är det dags att spetsa träningen en aning, utan att ta några onödig risker. Rent praktiskt innebär det att du skall få in de sista långpasset/långpassen (max 2 st) samt, om du springer kvalitetsträning, minska distansen och öka farten. Med 4 veckor kvar kan du, om din träning hittills gått enligt plan, lägga på några extra kilometer på din veckodos, för att sedan börjar släppa upp / dra ner träningen de sista 2 veckorna. Det finns ingen anledning att under de sista 2 veckorna, försöka träna ikapp ev missad träning, nu handlar det om att hitta de lätta benen och suget efter att få ställa sig på startlinjen. Sista veckan kan du gärna springa ett pass med lite kortare intervaller, typ 30 sekunders, med längre vila, 2 min, för att mentalt få känna på lite fart men även för benen att få tillfälle att löpa ut lite. Passet skall vara lätt och inte slita, så 6-8 repetitioner räcker.
Om man har en känning, hur ska man agera?
Skulle det dyka upp någon form av skadekänning under de sista veckorna, sök hjälp i tid för att få ev snabb rehab. Tänk även altenativ träning under denna sista tid fram till loppet; konditionsträning kan bedrivas på så många olika sätt, och ersätter du löpningen med något annat; t ex cykel, vattenlöpning, cross trainer etc, kan du bli kvitt ev skada och samtidigt vara på en träningmässigt bra nivå när du börjar springa igen. En skada så nära inpå loppet, om du kommer tillrätta med den, behöver inte vara någon katastof, även om det kanske kan kännas så. Många är de löpare som tränat riktigt bra inför ett stundande lopp och blivit skadade precis innan och tvingats till lugare träning. Reslutatet; ofta precterat bättre än någonsin! Detta då man ”tvingats” ta det lugnt och verkligen get kroppen möjlighet att återhämta sig efter mycket träning och komma väl utvilad inför uppgiften.
Träna backe!!
Lidingöloppets främsta utmaning ligger i bansträckningens kupering. Det handlar om att kunna springa, upp och och ned, med bibehållen kraft och löpteknik. Att träna inför detta, gör du på bästa sätt genom att under din träning, just träna i denna typ av terräng. Det behöver inte alls vara lika kraftig kupering som på Lidingöloppet, utan hittar du en sträckning som är mer böljande i sin karraktär, fungerar det alldeles utmärkt. Här kan du springa dina vanliga distanspass, men även lite snabbare pass, då du springer ett avsnitt i din tänkta Lidingöloppsfart. Kom då ihåg att värma upp innan du ökar farten.
Lyssna på kroppen!
Att lyssna på kroppen är ofta ett råd man får, men vad innebär det egentligen i praktiken? I mångt och mycket handlar det om att lyssna, men framförallt tolka kroppens signaler, och agera därefter. Är det någon ev skadekänning, ta den på alvar och kolla upp. Känner du dig sliten, om du tränat bra, sovit dåligt etc, så är du säkerligen det. Stå över dagens pass och kom laddad inför morgondagens. Eller har du kanske intervaller på schemat, byt ut kvalitetspasset emot distans istället. Att känna in kroppens signaler och agera därefter är en konst och inte helt lätt. Men att vara medveten om dom är det första steget.
Alkohol?
Jag tror på ”allt med måtta”. Ser inget behov av att utesluta lättare alkoholhaltiga drycker typ vin och öl, den sista tiden inför loppet. Precis som när det gäller livet i övrigt, tror jag på att behålla de rutiner man är van vid, och inte förändra för mycket. Balans är nykelordet. Finns ju även de som använder uteslutandet av alkohol som en morot. Upplägget kan vara –ingen alkohol sista månaden, och under alla pass fram till loppet, och under loppet i sig, finns tankarna på den kalla ölen, som väntar efter målgång. Tex.