Sista-veckorna-tips för rutinerade- och förstagångslöpare

Springer du Lidingöloppet för första gången, eller har du sprungit några gånger och har ambitionen att springa ditt bästa lopp? Få sista-veckorna-tips av den rutinerade löparen och nybörjaren.Kattis Sandberg, träningstjej som springer Lidingöloppet för första gången

Så länge man har kul och har tydliga mål så kommer man klara det

Kattis ska springa Lidingöloppet för första gången i år, men hon är inte grön på träning. Gym blir det tre gånger i veckan, helst CrossFit-inspirerade pass blandat med rehab träning och styrka och nu laddar hon för fullt för sitt största lopp någonsin. Lidingöloppets 30 km är en extra stor utmaning och planen är att genomföra loppet med det bästa som insats.

- Jag älskar utmaningar och tycker att det ska bli kul att se hur min kropp reagerar. Kanske får jag mersmak!

Eftersom Kattis inte har sprungit 30 km förut och inte följt någon särskild plan för det här loppet kommer hon att följa ganska generella recept på framgång. Den normala träningen är cirka 10 km löpning i terräng ett par dagar i veckan och varierad träning mellan styrka och ”smidiga pass” resten av veckan. Sträckorna har hon ökat successivt de senaste månaderna. De sista fjorton dagarna som är nu innan loppet kommer hon att träna ungefär som vanligt, men ser till att få en variation av styrka och löpning. Att hon stretchar ordentligt efter varje tillfälle är viktigt. När det är en vecka kvar till loppet drar hon ner antalet pass för att spara på energin till loppet.

- Det blir färre, kortare, men intensivare pass i början på veckan för att jag ska tagga till. När det bara är några dagar kvar springer jag nästan inte alls, utan vilar ett par dagar med promenader och stretch. Jag har sedan en tid tillbaka dragit ner på snabba kolhydrater så som socker och vitt mjöl, eftersom det inte bidrar till något positivt för kroppen. Varje mål innehåller proteiner, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler för att jag ska få resultat av träningen. Dagen innan lopp kommer jag att äta lite extra för att fylla på depåerna ordentligt.

Exempel på vad Kattis äter en vanlig dag:

Frukost: fil med frön, nötter, musli och bär. Kaffe/te.

Mellanmål: äggröra, omelett, grov smörgås, nötter, smoothie på mjölk, fil, bär, proteinpulver.

Lunch/middag: tonfiskröra/räkröra, kyckling, köttfärs, fisk. Sallad, avokado, kål/blomkål/broccoli, matvete.

Hur motiverar du dig själv?

- Jag tycker att belöningen är känslan under och efter träningen som gör att jag vill träna igen och igen! Om jag tränar innan frukost så blir den mycket godare och belöning är när jag märker att jag gör framsteg som ökar motivationen till att utvecklas ännu mer. Det viktigaste är såklart att man hittar en belöning som funkar för en själv och som skapar motivation långsiktigt.

 

 

Magnus Bergman, rutinerad långloppsvinnare

En halv banan räcker

När Magnus Bergman delar med sig av sin erfarenhet inom löpning kan man vara säker på att få kvalitet och beprövade tips. Han har sprungit otaliga lopp och tagit 13 SM-medaljer individuellt. Han har sprungit Lidingöloppet på 1:37,24 – vilket är näst bästa tiden någonsin, och Marathon på 2:18,41, en tid som de flesta bara kan drömma om. Är det någon som vet hur man tränar målmedvetet, effektivt och med ett lyckat resultat, så är det Magnus Bergman.

Har du ambitionen att springa ditt bästa Lidingölopp? Här kommer några snabba tips från Magnus inför dina sista två veckor innan Lidingöloppet:

- Generellt; ta det lugnt! Den träning som inte är gjord fram till nu, finns det ingen anledning att göra nu. Den kommer inte ha någon effekt för din prestation på Lidingöloppet.

Spara och ladda. 2 veckor innan loppet bör du springa cirka 75 % av den normala träningsdosen och sista vecka; gå ner till 50 %. Det är vanligt att känna stress över att inte få träna som vanligt under denna tid, så ändra därför tid eller mängd, men inte antalet pass. Ta på dig löparkläderna och ta kortare turer så att du behåller löpkänslan och inspirationen inför de 15/30 km som komma skall. Tanken är att behålla dina rutiner sista tiden innan loppet; byta om, springa en kortare sväng, stretcha lite extra, duscha längre och så vidare. Du kommer då att slita mindre på kroppen och ladda istället upp både fysiskt och mentalt för tävlingen.

Ät lite mer. Behåll vanliga matrutiner och dryck precis som vanligt, men kanske lite mer. Eventuellt kan du komplettera med extra energi i form av att dricka lite extra sportdryck innehållande långsamma kolhydrater, de sista tre dagarna innan loppet. Speciellt gäller detta dig som ska springa 30 km!

Timmen innan loppet; Dra nytta av den energi publiken ger och ge dig själv tid att gå igenom dina rutiner. Drick och ät inte för mycket nära inpå starten. Lite vatten och en halv banan räcker. Njut!

Vill du läsa fler tips av Magnus Bergman och specifika för de olika delarna av loppet, klicka här.

Våra sponsorer

tcs TATA Consultancy Services

Huvudsponsorer

Officiell partner

Officiella leverantörer

Övriga samarbetspartners

Arrangörer