Zermatt kallar

Få berg är så karakteristiska och fångade på bild som klassiska Matterhorn i Schweiz. Den givna utgångspunkten för att nå det mytomspunna berget är Zermatt. Här finns väldigt mycket för dig som älskar cykel eller allmänt värdesätter en semester i rörelse bland stora berg.

Zermatt kallar

Att bara befinna sig i Zermatt är speciellt i sig självt. Den vackra byn som ligger på 1 600 meters höjd är befriad från bilar och placerad i direkt anslutning till ett himmelrike för de som värdesätter högalpina aktiviteter, sommar som vinter. Inte minst mountainbike, där ett trailbuilding crew på 20 personer anlagt banor som får de flesta av smälta av glädje. I Zermatts MTB-meny finns över 200 kilometer leder med olika svårighetsgrad för att passa både barn och nybörjare till erfarna cyklister. Och för dig som lika gärna rör dig till fots finns över 400 kilometer vandringsleder. Några av favoriterna för etablerade cyklister är turen mot Rothhorn, Gornegrat och Schwarzsee. En annan tur du inte får missa är den som passerar de vackra bergssjöarna Moosjisee och Grünsee vidare mot Riffelboden. Det är där du kan ta alla klassiska vykortsbilder med Matterhorn i bakgrunden.

För dig som älskar att cykla i bergsmiljö men ogillar när den fysiska belastningen blir för hög så välkomnar Zermatt el-cyklar. Självklart kan du även ta olika liftsystem för att ta dig högre upp i bergen utan att cykla och vill du vara på säkra sidan finns både MTB-skolor och guider i området som både lär dig att cykla säkert och hitta rätt i terrängen. Mer information om Zermatt i stort och smått hittar du här:

Alpin festival för dig och världseliten

Om du värdesätter att träffa likasinnade och ta del av ett event som riktar sig till vänner av breda däck rekommenderar vi Traillove, som är en alpin MTB-festival i slutet av augusti. En del av festivalen är EWS – alltså Enduro World Series, där du får chansen att se hur världseliten bäst hanterar riktig bergscykling. Är du tävlingssugen själv kan Traillove Derby vara din grej. Tillsammans med en partner samlar du poäng längs alla leder i området under tre dagar. Lunch äter du i någon av bergsrestaurangerna och när allt är över bjuds det på stor fest i Zermatt. Mer information om det hittar du här

Hårdast i Schweiz

Är du en vän av smala däck, asfalt och trivs i uppförsbackar är det dags att du börja bekanta dig med Chasing Cancellara. Med start i Zurich har du 280 tuffa kilometrar framför dig, med 6 500 meters klättring innan du når målet i Zermatt. Har du aldrig varit trött på en cykel tidigare kommer du garanterat att bli det på det här loppet, som förutom hårdheten är bland det vackrare som dina ögon kan uppleva. Mer information om loppet hittar du på här:

Sugen på byggkonst?

Intresset för att anlägga MTB-banor och paketera mountainbike kommersiellt ökar i hela världen. Schweiz ligger så klart i framkant och med terräng som mest består av höga vackra berg är miljön som gjord för mountainbike i sitt rätta element. Men hur bygger man egentligen hållbara och underhållande banor? Och hur bygger man en kommersiell produkt och infrastruktur runt cyklingen? Svaren på de frågorna finns i Zermatt i slutet av september, på Trail Building Summit. Här samlas några av de bästa ledbyggarna, destinationerna och andra med stor erfarenhet av kommersiell mountainbike för att dela med sig av en mängd erfarenheter. Mer information hittar du här:

Våra sponsorer