Den bästa cyklingen, var finns den?

Vi lever i ett land med nästan obegränsat mycket och bra cykling. Och vår världsunika allemansrätt ger oss också möjligheten att nästan cykla vart vi vill. Så länge vi inte rör eller förstör. Men, var och hur hittar du egentligen godbitarna?

Var cyklar man?

Där står du med din nya fina cykel och är sugen att komma igång. Du har skaplig lokalkännedom i stort men vet inte vart den bästa cyklingen finns. Du har flera inbitna kompisar som pekar i olika riktningar, men deras nivå tilltalas mest av cykling som är hårt och svårt. Vad gör du då för att komma igång på rätt sätt? 

Är du helt färsk i sadeln är det klokt att inleda försiktigt. För ett bra sätt att direkt tappa sugen är om du ger dig ut i terräng som är alldeles för svårcyklad. Det är betydligt bättre att du först vänjer dig med din nya cykel i tekniskt okomplicerad terräng. Därefter kan du bekanta dig med skogen. Och då ska du inte söka upp det svåraste stigarna. Lagom är bäst. Och när du känner dig trygg i sadeln kan du bygga på svårigheten. 

Har du inte några cykelkompisar får du istället fråga din lokala återförsäljare, stadens cykelklubb eller Friluftsfrämjandet – de brukar ha bra koll på vart smultronställena finns. De vet också om det finns områden du bör undvika, alltså skog och mark där cykling är förbjudet eller mindre uppskattat. Även om allemansrätten välkomnar cyklister kan det finnas undantag som gäller naturreservat, motionsspår, vandringsleder och ridspår. Det bör du respektera, annars är risken stor att det uppstår konflikter som gör att de negativa rösterna för cykling ökar. Om du inte lyckas hitta någon att fråga är det nätet som gäller. Det finns massor av forum och nätverk där entusiaster samlas för att dela erfarenheter och tips. Happyride.se är landets största cykelforum – där kan du placera en fråga och snart få hjälp i önskad riktning och i trakterna där du bor. 

Längtar du längre bort? 

Det normala brukar vara att inleda cyklandet i närområdet. Men när du nött stigarna runt hörnet tillräckligt länge kan det vara roligt att söka dig vidare, längre bort. Då kan en cykeldator med kartfunktion vara ovärderlig, där tjänster såsom Trailforks och Open cyclingmap är exempel på plattformar där cyklister delar sina favoritrundor. Eller Strava, men då är det mest fokus på tidtagning längs bestämda segment. Ett ypperligt verktyg för dig som vill mäta dina krafter mot andra, men inte direkt tjänsten där du hittar de bästa stigarna. 

Om ditt schema tillåter lite längre utflykter är grundtipset att fundera på point-till-point. Det kräver att du antingen får skjuts eller på annat sätt tar dig till en annan ort och cyklar dig hem. Eller bort. Här är en mountainbike fantastisk eftersom du på två hjul kan uppleva väldigt långa sträckor utan att insatsen är särskilt hög, tillskillnad från att vandra som tar betydligt längre tid. Och intresset för den mer äventyrliga cyklingen ökar just nu extremt mycket. Är du på upptäckarhumör kan du packa en lätt ryggsäck och ta med dig kontokort, tandborste och enklare ombyte. Då kan låta din cykeltur innehålla en övernattning så får du både träning, äventyr och upplevelse på samma gång. 

Längtar du ännu längre bort? 

Intresset bland destinationer som renodlat satsar på cykling börjar växa starkt även i Sverige. Den stora målbilden för satsande orter har i alla år varit kanadensiska Whistler som redan för tio år sedan omsatte lika mycket pengar på cykling som alpin skidåkning. Men då pratar vi främst om liftburen cykling - alltså downhill. Numera är det flera destinationer som också erbjuder vanlig stigcykling, med byggda leder och en infrastruktur som är anpassad för cyklister utifrån ett familjeperspektiv. 

I Europa är 7 Stanes i Skottland det mest kända exemplet, som erbjuder mängder av inspirerande cykling för alla smaker. Lite närmare oss finns Trysil i Norge som faktiskt blivit en världssuccé. Hit reser familjer och blir fast i flera dagar för att uppleva de inspirerande lederna. Sveriges motsvarighet heter Idre Fjäll som också är en förstklassig MTB-destination för hela familjen. Här behövs inte några förkunskaper för att avnjuta cyklingen. På med hjälmen, fyll flaskan och ge dig av. Isaberg, Falun och Högbo bruk i Sandviken är andra orter som erbjuder mycket uppskattad stigcykling för hela familjen. Och är du sugen på lite mer utmanande cykling finns Järvsjö, Lindvallen och Åre som erbjuder liftburen downhill. Sistnämnda Åre är en destination i toppklass, men kanske inte för hela familjen. Här behövs lite förkunskaper om du ska få full njutning. I Järvsö och Lindvallen kan du däremot testa downhill under betydligt enklare former.
 

Gemensamt för de etablerade cykeldestinationerna är att samtliga också erbjuder bra hyrcyklar och guider. Så hit behöver du inte ens ta med din egen cykel. Och kombinationen av att hyra en cykel på plats och ta hjälp av en guide kan ge en riktig smakstart för den i ditt sällskap som vill få en smakstart i cykelns värld. 

Genom att använda ett liknande system som inom alpin skidåkning är det enkelt för alla att hitta rätt genom de olika graderingarna av leder. Det är en väsentlig detalj bland de destinationer som erbjuder uppmärkt cykling. 

Våra sponsorer