Tips till vintercyklisten

Under vintern är det viktigt att hålla igång. SCOTT tipsar om hur du kan få ut mer av din vintercykling.

Tips från SCOTT till vintercyklisten: 

Håll cykeln ren

Försök att hålla cykeln så ren som möjligt och spola av den med jämna mellanrum eftersom salter sliter hårt på cykeln och speciellt de "rörliga delarna".

Tänk på att en nytvättad cykel som tas ut i minusgrader lätt fryser till så försök att torka av den innan den tas ut. Testa också bromsarna innan avfärd så att de inte har fryst fast, annars kan det bli mycket problematiskt. För de som har dämpare så ska man rengöra dem noggrant så att det inte letar sig in smuts, tänk också på att sänka trycket en aning då kallare väder gör dämparen hårdare. En ren och snygg cykel gör det också så mycket roligare att cykla! 

Smörj och fetta in

Håll kedjan så ren det går och se till att smörja in den då och då och använd en olja för minusgrader. Ge också växlarna lite kärlek genom att smörja vajrarna och de rörliga delarna på fram- och bak växel så ska du se att de fungerar längre och bättre. Innan vintern sätter in är det bra att fetta in vevlager, styrlager och navlager så att de håller fukt, salt och smuts borta. 

I trafiken

I kluriga väderförhallanden kan oväntade situationer uppstå om man inte är uppmärksam så håll lite extra avstånd till cyklister och fordon. Bromssträckorna blir längre i och med snö och is så tänk också på att sänka farten i tid. Se till så att du verkligen syns när du är ute och cyklar, vi alla vet hur svårt det kan vara att upptäcka cyklister som inte har lampor eller reflexer på sig en mörk och regnig vinterkväll. 

Skärmar

Att sätta på skärmar på din vinter cykel kan vara en bra idé, det håller inte bara dig renare men uppskattas också av de cyklister som ligger bakom dig. 

Dubbdäck

Med dubbdäck på din cykel får du bättre kontroll i svåra väderförhållanden och du kommer färdas fram med större säkerhet.

SCOTT BIG JON

Om du inte har testat en fat bike på vintern så har du verkligen missat något. Big Jon är cykeln för dig som vill ha så kul som möjligt när förhållandena är så svåra att andra inte ens tänker på att ta fram cykeln. Den tar dig med lätthet upp för backar och hjälper dig att ta kurvor som inte trodde var möjliga.Våra sponsorer