Mats tar sig an Lidingöloppet MTB 30 på ett hjul!

Höstens Lidingöloppet MTB 30 blir en tillställning i mångfaldens tecken. Bland deltagarna finns både yttersta elit och motionsidrottare, i alla åldrar och från hela Sverige – och dessutom på både två och ett hjul! Lidingöloppet MTB har intervjuat Mats Lindborg som under MTB-loppet i oktober kommer utmana lidingöterrängen på en enhjuling!

Mats tar sig an Lidingöloppet MTB 30 på ett hjul!

För alla som är obevandrade i enhjulingsvärlden – hur går det till när man cyklar på ett hjul i långlopp?
Innan loppet måste man noga anpassa utrustningen för den särskilda utmaningen. Enhjulingar har sin egen motsvarighet till MTB kallad MUNI (Mountain Unicycling) med t.ex. grovt mönstrade däck som kan ta sig fram i terräng och utöver det finns det andra parametrar som man kan anpassa sin enhjuling efter. Jag brukar besöka banan innan loppen för att få en bild av de olika passagerna. Som tur är har jag sex olika enhjulingar att välja mellan. Lidingöloppets kuperade terräng och skogsunderlag kräver till exempel ett bredare däck och längre vevarmar som ger mer kraft i uppförsbackarna.

Det låter som att det inte är första gången du ställer upp med enhjuling i ett MTB lopp – vilka lopp har du varit med i tidigare?
Jag har bland annat genomfört Cykelvasan 30 och Lidingöloppet MTB 23 med en enhjuling. Lidingöloppet MTB 23 var en annorlunda upplevelse eftersom banan var kuperad med många branta stigningar. På landsväg har jag även kört några Marathon samt Sthlm Bike 50 km.

Lidingöloppsbanan på 30 km är vida känd i löparvärlden för just de krävande backarna. Hur cyklar man upp och ner för kuperad terräng med en enhjuling?
Den backiga terrängen utmed lidingöloppsspåret medför vissa utmaningar med en enhjuling. I uppförsbackarna får man kämpa på lite extra och utför så får man dämpa farten på samma sätt som man gör med en fixie-bike genom att hålla emot med benen. Är det riktigt brant har jag även en handbroms som ger lite avlastning för benen. Att cykla enhjuling på längre, kuperade sträckor är på det här sättet både en fysisk utmaning och en övning i fokus och medveten närvaro.

Hur började ditt intresse för att cykla enhjuling?  
Det började redan vid 10 års ålder, så enhjulingar och kunskapen om hur man cyklar dem har alltid funnits. I vuxen ålder tipsades jag om att ställa upp i Enhjulings-SM, och efter det har intresset bara vuxit mer och mer intensivt. Idag tränar jag frekvent och varierat för att utveckla mina färdigheter. Att cykla enhjuling är väldigt bra träning, både för balanssinnet och för ben- och bålstyrkan.

Vilka tankar går genom huvudet på startlinjen när man ska genomföra ett MTB-lopp med en enhjuling? Är man nervös, fokuserad eller glad och bekymmerslös?
Jag ser loppet som en tävling mot mig själv nu i en tid då många tävlingar har ställts in på grund av pandemin. Det ska bli kul att få vara en del av den här folkfesten, att sprida glädje bland publik och deltagare, och att få uppmärksamma en cykelsport som förhoppningsvis växer i Sverige. Men, jag hoppas även kunna komma i mål på mindre än 3 timmar!

 

Lidingöloppet MTB hälsar Mats lycka till i förberedelserna och välkommen till start den 2 oktober!  

 

Våra sponsorer