Malins cykling med barnen

Malin Jones gjorde succé förra året när hon ensam turnerade runt långloppscupenmed sina två barn i husvagn. Hon kommer till Lidingöloppet MTB och cyklar och vi har pratat med henne om cykling med barn.

Malins cykling med barnen

Du gjorde succé förra året när du ensam turnerade runt landet för att köra Långloppscupen med dina två barn, i husvagn. Vilka var de största utmaningarna?

Personligen kan jag känna mig ganska stressad när jag har för många saker att hålla reda på i huvudet…  Och det är ganska mycket att hålla reda på när man utöver sig själv, sina egna prylar, nummerlappar, startfållor och starttider även ska hålla koll åt två barn som kanske inte startar på samma ställe eller har en starttid efter min egen… Hur vet jag att de kommer iväg liksom? Så att behålla lugnet och ett glatt peppande humör, trots stresshormoner som sprutar ut genom öronen, har varit en riktig utmaning. Även efter loppet kan det kännas lite påfrestande när jag oftast är helt slut och bara vill ta hand om mig själv en stund, samtidigt som barnen behöver få sin dos av uppmuntrande uppmärksamhet efter att ha kört sitt lopp. När jag inte har några förväntningar eller prestationskrav på mig själv fungerar det ändå rätt bra. Det är viktigt att komma ihåg att vi är där för att ha kul i första hand, och om det sen skulle råka bli något personligt rekord på något lopp får man ta det som en ren bonus.

Jag tycker också att det är riktigt jobbigt att backa med min husvagn, den kommer liksom aldrig dit jag vill att den ska komma 

Du tycks ha fått dina barn att verkligen uppskatta cyklande, vilka är dina bästa tips för att lyckas med det?

Att få barn att uppskatta “rörelse” är oftast ingen quick fix utan något som bör komma in som en naturlig del av livet så fort de ploppar ut ur magen. Jag menar, har man ett barn som åker med i en vagn efter cykeln innan hen själv kan cykla, så växer det oftast fram en individ som inte ifrågasätter varför man måste cykla eller ta sig till fots någonstans. Det blir ett naturligt sätt att ta sig fram på. Våra “träningspass” är egentligen bara massa utflykter som vi ofta avslutar med glass (eller lekpark), eller så tar vi med fika/mat och åker till något mysigt ställe. Jag säger “rörelse” för att jag vill att cykling ska kännas lika naturligt att åka och ägna sig åt, som exempelvis vandring i fjällen eller en tur på långfärdsskridskor.

Vi pratar också en del om vad träning och rörelse bidrar till, och jag skulle vilja påstå att de är mycket medvetna om vad pulshöjande aktiviteter gör för både deras mentala och fysiska hälsa. Att det är viktigt att sätta rutiner tidigt i livet som främjar deras hälsostatus senare i livet, att det blir extra viktigt när man som dem, vill sitta och spela eller titta på telefonen flera timmar om dagen.

Självklart behöver de också få massa uppskattning och beröm, och kanske få igenom förslag som de själva har… Som exempel, förra året när vi var ute och provcyklade en bana, dök det upp ett gäng tonåringar från en cykelklubb som hade en högtalare med sig och spelade dunka-dunka-musik medan de susade förbi oss. Det tyckte barnen var riktigt coolt och det vara bara för mig att investera i en minihögtalare (fast jag själv hellre lyssnar på fågelkvitter).

I vilka situationer trivs barnen som bäst på sina cyklar, är det att rekreationscykla med dig eller köra järnet med nummerlapp?

De är olika mina barn. Saga tycker om tuffa tekniska stigar och älskar att ta ut sig oavsett vilken sport hon håller på med. Tävlingar för henne är som grädde på moset. Terje gillar att cykla ensam med mig eller med någon av sina kompisar, då helst i lättare terräng, för han är det mera en social grej och tävlingarna är något han mest kör för att han följer med till tävlingarna och är på plats.. finns inte så mycket annat att göra liksom.

Har du några generella råd för hur arrangörer ska lyckas ännu bättre med att locka barnen till start?

Två lopp i långloppscupen fördelar sina tävlingar på två dagar, barn och ungdomar ena dagen, elit och motion andra dagen. Det tycker jag har varit väldigt skönt för då kan jag vara med och titta på dem, peppa dem, hjälpa dem, stå i publiken och heja, ta  emot dem vid mål o.s.v. Jag förstår att det kan vara lite svårt att få tag på funktionärer i två dagar, men ett annat alternativ hade kunnat vara att man kör ungdomarnas klasser på eftermiddagen, och har lite tidigare starter för elit och motionärer.

Vad har du för målsättning med årets Lidingöloppet MTB?

Skulle så klart vilja säga “sätta personligt rekord”, men jag har tillräckligt med självinsikt för att förstå att det inte kommer hända i år. Jag har haft tid att träna i vinter och har tränat också, men som mitt liv ser ut med två barn på ensam vårdnad, heltidsjobb, och hund, så tas träningstiden oftast från “återhämtningstiden”. Jag känner mig ofta sliten och då vet jag att det inte är någon ide att köra ett hårt pass, då blir jag bara förkyld. Dessa dagar räcker det för mig att ta en promenad med hunden (och det ger ju inga PR precis). Så årets målsättning med Lidingöloppet MTB, blir att spendera några trevliga dagar på ön tillsammans med en go vän, skratta och njuta av fin cykling och välarrangerat trevligt lopp. Jag ser mycket fram mot den helgen. Det är som startskottet för säsong 2019!

Våra sponsorer