Klä dig rätt i vinterkylan

Vintercykling kan vara enastående. Vägar och stigar är vanligtvis tystare, nya rutter och äventyr kan upptäckas och det är lika vackert som att cykla på andra tider på året.

Klä dig rätt i vinterkylan

Den mest uppenbara och förmodligen viktigaste faktorn i vintervädret är naturligtvis kläderna. Rätt vindskydd, värme och vattentäthet kan hålla dig torr och varm på åkturerna så att kyla inte längre är en anledning att inte komma ut på din cykel.

Här är några tips om hur man väljer lämplig vintercykelutrustning för de kallare månaderna:

1. Många tunna lager fungerar bättre än ett tjockt lager

Baslagret ser till så att du håller dig torr

Det viktigaste lagret bärs på huden: Ju snabbare fukt transporteras bort från huden, desto bättre fungerar kroppstemperaturregleringen.

Varje lager har en funktion, så istället för att vara begränsad av elementen kan du enkelt anpassa dig till miljön genom att lägga till eller ta bort lager efter behov. "Basskiktet" (mot din hud) skyddar dig från att bli nedkyld medan "yttre skiktet" eller skalet skyddar dig mot vind och regn.

Mellanlagret ger dig komfort och värme

Mellanlagret är det lager som du kan spela mest med: du kan lägga till eller ta bort så mycket du anser vara nödvändigt.

Mellan- eller det isolerande lagret ger den värme du behöver för att stanna ute i kylan. Det isolerande lagret hjälper till att behålla den värme du producerar genom att fånga luften nära din kropp. Det bidrar också till att underlätta överföringen av fukt vid baslagret till det yttre lagret.

Yttrelagret ger isolering och skyddar mot väder och vind

Ytterskiktet finns där för att skydda dig från vädret; du kommer vanligtvis att få en balans mellan vattenbeständighet, vindmotstånd och andningsförmåga.

Vad betyder det här? Det yttre skiktet ska ha andningsegenskaper som gör att fukt kan undkomma samtidigt som det skyddar mot vatten eller vind.

Vid flera lager är en lösare passform den perfekta passformen för en jacka: den möjliggör optimal luft- och fuktcirkulation för komfort i alla situationer. Se till att du väljer en passform med ett längre snitt för din rygg för att skydda dig bättre. Välj också en jacka med en full dragkedja och en vindtät innerflik för att enkelt kunna justera din temperatur.
 

2. Den viktigaste delen att göra på vintern: skydda dina fötter, händer och huvudet

Skydda ditt huvud

Se till att mössan, pannbandet eller balaclavan du har är tunn nog att passa under hjälmen. Är det extra kallt kan använda en ansiktsmask i neopren.

Håll dina händer varma

Dina fingrar kommer att bli kalla mycket snabbare än andra delar av din kropp, så att ha ett bra par handskar gör att cykling i kallt väder blir desto mer uthärdligt.

Om dina handskar är för tighta kommer det att minska cirkulationen, så se till att de passar ordentligt. Du kan också bära ett par tunna handskar under dina vanliga för att hålla händerna varma ännu bättre; de skapar ett extra lager mellan din hud och kylan.

Kalla fötter

Du har två alternativ:

Behålla dina cykelskor och se till att du har varma strumpor och tåskydd eller skoöverdrag. De är lätta att få på och är mycket effektiva i våta och kyliga förhållanden

Använda speciellt isolerade skor för vintercykling. Dessa är ett bra val för svåra och extra kalla förhållanden.

3. Hur man ser och blir sedd

Välj rätt solglasögon

Ett par klara linser blockerar vinden och skyddar dina ögon och syn. De hjälper också att hålla huden runt ögonen från att bli obekvämt kylda.

Se till att du syns

Lägg till ännu mer färg på dina accessoarer, ljus och reflektion via handskar, hjälm och skor. Om du har på dig en ryggsäck, välj en färgstark med reflekterande egenskaper.

Nu har du allt du behöver veta för att vara rätt klädd för vintercyklingen så att du kan njuta av dina favoritleder eller vägar även under de kallare månaderna.

Läs mer om SCOTTs tips om vintercykling här >>

Ride on!

Våra sponsorer