Jennie Stenerhags segerrika år

Säsongen slutade med en vinst i sydafrikanska etapploppet Wines2Whales. Signifikativt för cyklisten Jennie Stenerhags 2017, som har innehållit 51 starter och 38 segrar.

– Det är mitt bästa år någonsin, det har gått helt otroligt bra – jag är nästan chockad, allt har funkat, säger hon.

Nu pustar Jennie ut.

– Det är jätteskönt att vara klar för säsongen, jag är trött nu och ser fram emot två veckor när jag inte ska göra någonting. 

Sedan trappas träningen upp igen, med fullt fokus på Cape Epic. Det sydafrikanska etapploppet över åtta dagar avgörs i mars och är ett världens största cykellopp. Jennie vann tävlingen i fjol, i par med schweiziskan Esther Suss.

– Det är den största segern i min karriär, jag har velat vinna det här loppet så länge, det var helt otroligt att få göra det! 

Foto: Jennies instagram-sida

Sommar året runt

Stjärncyklisten flyr det svenska vinterrusket och flyttar till Stellenbosch i Sydafrika på vinterhalvåret.

– Jag har bott här i 13 år, det är hemma det här också, säger Falutjejen. 

Cykel är stort i Sydafrika. Och i hemstaden utvecklas nya cykelleder hela tiden.

– Träningsmöjligheterna är fantastiska, jag kan sticka ut på cykeln direkt hemifrån. 

I det framgångsrika året kan Jennie också räkna in en vinst i Lidingöloppet MTB. Något hon satsar på att upprepa 2018.

– Det var en rolig och bra bana, mycket upp och ner och många kurvor – tokjobbig. Jag var positivt överraskad över den cykling som Lidingö kan erbjuda.


Uthållig och envis

Sina främsta styrkor som cyklist anser Jennie vara uthållighet och envishet. Hon är ofta stark i etapplopp över flera dagar.

– Jag vinner inte varje dag, men har sällan en dålig dag utan håller en jämn nivå. Min mentala styrka hjälper mig att tänka rätt när jag är trött, ibland har jag vunnit fast jag egentligen varit för trött för att klara det. 

Själv förskonad från träning i mörker och kyla, skickar Jennie med några peppande ord till oss som kämpar på här hemma.

– Försök få det att kännas kul, så att du slipper tvinga dig själv. Hitta en rutin för att komma ut fyra–fem gånger i veckan, det är bättre att cykla kortare pass oftare än att cykla fyra timmar en gång i veckan.

Våra sponsorer