Cykel-höstpepp signerat Calle Friberg

Team HiQ:s Calle Friberg sammanfattar en minst sagt annorlunda säsong som trots allt innehöll många ljus i mörkret.

Höstpepp signerat Calle Friberg

Det har varit en konstig och minst sagt ovanlig säsong för oss som brukar tävla cykeltävling under sommaren. En del tävlingar blev visserligen av men de större motionsloppen har verkligen inte haft det lätt med restriktioner som gjort det omöjligt att genomföra loppen. Framförallt har det blivit ett otroligt stelbent och fyrkantigt sätt att se på våra utomhussporter som vi utför i skogen. Väldigt frustrerande när man ser vad som går att genomföra inom andra sporter där det finns större marknadskrafter som trycker på och tvingar fram beslut som möjliggör tävling, match mm.

Hursomhelst får vi hoppas läget blir bättre under vintern och samlingsgränsen höjs till 500 pers till våren i alla fall. För då borde vi verkligen kunna får arrangera större folkhälsofrämjande motionslopp om än indelat i lite fler startgrupper.

Men även en sådan här säsong har sina fördelar. Jag själv har haft en bra vår och sommar med mycket motivation för cykling tycker jag ändå. Klart att man kom av sig lite av all ovisshet i våras men sedan har jag ändå känt att jag vill hålla igång en bra nivå för att vara redo att snäppa upp det när det blir tävling i sikte. Har ändå varit en bra och ”trivsam” cykelsommar utan så mycket flängande. Jag har även hållit i fler mtb teknik-kurser på hemmaplan vilket har varit otroligt roligt, så mer sånt kommer det garanterat bli, håll utikik.

Det som dock var tråkigt var att årets kanske mäktigaste men också roligaste tävling, Swiss Epic inte blev av för oss i Team HiQ och resten av gänget som skulle med. Karantänkravet släppte visserligen för svenskar några veckor innan start, men vi beslöt ändå att skjuta på våra starter till 2021.

Höjdpunkten blev dock ett annat etapplopp detta år - Rothaus Bike Giro i tyska Schwarzwald med mina lagkompisar i Team HiQ, Henrik Sparr och Henrik Jansson. Vi körde husbilslivet en vecka tillsammans och blev trötta, nöjda och ett gäng upplevelser rikare. Väldigt kul med andra ord.

Jag testade även att köra tempo-SM på landsväg för första gången i mitt liv, vilket var en kul och väldigt plågsam utmaning. Gick OK och blev 15:e i herr elit. (skyller detta påhitt på min sambo Lisa Nordén).

Cross Country SM blev lyckligtvis av men fick inte riktigt till den där toppformen jag planerat, men ett helt OK race på en 6:e plats. Bra arrangerat och en riktigt fin bana var det som CK Master i Göteborg bjöd på i alla fall.

Och vips är säsongen slut och hösten är här. Det jag alltid gillat med hösten är att man utan stress och press kan köra lite alternativ träning som man mår bra av. För min del har detta varit löpning, styrketräning samt fokus på rolig snarare än hård och styrd cykling.

Trainerpass må vara effektiva men hösten och vintern kan faktiskt vara riktigt bra årstid. Så njut av att sladda runt i gula löv nu innan frosten och snön kommer. Inte ens corona kan ändra på frost och snö. Så passa på om ni kan nu att få in lite sköna höstturer innan vintern kommer. Inför höst-och vintercyklingens antågande nu har jag knåpat ihop lite tips och råd gällande material och utrustning som ni gärna får kika på i separat artikel.

Träna på nu och ha kul med cyklingen. Och förresten, skriv in i kalendern att det blir ett Lidingöloppet MTB Läger i April. Inte klart vilket datum men vi jobbar för att kunna upprepa succén.

Vi ses på stigarna!

Calle Friberg

Våra sponsorer