Emil Lindgren kompletterar med enduro och skidor i vinter

Han var grym på Lidingöloppet MTB i våras, drog upp hård fart från början, vann sedan en tuff spurt och satte nytt banrekord. Elitcyklisten Emil Lindgren från Säter trivs på Lidingö.

– Lidingöloppet MTB är ett snabbt lopp där det svänger rejält. Jag har spenderat många timmar i den här terrängen genom åren och gillar det snabba underlaget. Korta branta backar och mycket kurvor är några av de saker som jag är bäst på. 

Kommer du och försvarar segern i vår?

– Jag håller just nu på att staka ut säsongen 2018 och dess målsättningar. Som det ser ut så kommer jag att köra ett snarlikt schema som 2017, med fokus på både XC och långlopp. Planen är att fortsätta med det vi gjorde 2017. Att vinna så många lopp som möjligt och fortsätta att utveckla teamet. Jag vill också inspirera och få fler motionärer att älska MTB lika mycket som jag gör.  

Emil i täten under Lidingöloppet MTB 2017 Foto: Peter Holgersson AB

Hur var säsongen 2017?

– Det gick fantastiskt bra både för mig och för mitt team Serneke Allebike MTB Team. Jag lyckades knipa 17 segrar på 22 starter, vilket jag är mycket stolt över. Höjdpunkterna är många, men att vinna SM både i XCO och Marathon är riktigt skoj. I teamet lyckades vi med alla målsättningar utom en och det får anses vara OK.  

Vad är grejen med cykel och MTB?

– Cykel, och MTB i synnerhet, är det optimala redskapet för att få både motion, en rejäl utmaning och ett skönt rus av adrenalin och endorfiner. Jag har cyklat hela livet och varit professionell i 14 år, trots det känner jag mig långt ifrån fulländad. Det finns mycket kvar att förbättra och utforska. Att sedan få komma ut och se sig om i naturen är en jättebonus.  

Vad är dina styrkor som cyklist?

– Jag har många av de styrkor som krävs för just MTB. Liten förpackning med mycket kraft och syreupptag. Tekniskt sett så styr jag en XC-cykel bland de bästa i världen, en förutsättning för att kunna köra snabbt och avslappnat, vilket i sin tur sparar kraft.   

Vad motiverar dig?

– Jag blir mycket motiverad av att försöka utvecklas och få ut allt ur kropp och material. Försöker konstant hitta nya vägar till att utveckla både fysik och teknik.  

Var trivs du bäst? 

 – Som allra bäst är det när kroppen gör precis som jag har planerat. Det är dock få gånger per år som allt verkligen klaffar. Att lyckas med mål tillsammans med dem som jag lever och jobbar med är riktigt roligt. 

Du kör även cykel med motor och startade i Gotland Grand National i år?

– Jag plockade in enduro som träningsform mer seriöst för ett par år sedan. Med ett förflutet som crossåkare, tänkte jag att det var dags att ta in det i träningen igen. Jag har helt strukit gymträning, och försöker köra motorcykel en gång i veckan under vintern och de sommarveckor där jag har det lite lugnare med cyklingen. Gotland är ett sätt att krydda träningen och det kommer bli fler gånger framöver. En tanke jag har är att försöka placera mig på riktigt någon gång. I år blev jag någonstans kring 230 totalt av alla startande.  

Hur tränar du? Något annat än cykel?

– I vinter blir det fokus på cykel, enduro och löpning. Jag ska även ge mig i kast med mer skidåkning, då det troligen blir en start i Vasaloppet. Jag tränar mellan 12 och 30 timmar i veckan året om. 

Har du några tips kring vinterträningen för motionärer?

– Det bästa tipset jag har är att inte vara rädd för att ta i ordentligt! Visst, vi behöver köra lite längre och lugnare pass också, men många lägger otroligt mycket tid på lågintensiv träning. Kör kortare pass med hög intensitet och oftare. Det ger mycket pang för pengarna. Investera i bra kläder. De håller länge och gör cyklandet behagligt, trots kyla och väta. 

Foto: Emils instagram-sida

Våra sponsorer