Den olympiska effekten

OS-guld kan betyda mycket för en sport. Läs vad Andreas Danielsson har för tankar kring Jenny Rissveds framgångar.

Den olympiska effekten

Andreas Danielsson är såväl tidigare landslagscyklist som tidigare  MTB-förbundskapten och är en av de som har bäst insyn i den svenska mountainbikevärlden. Vi bad Andreas om hans tankar, funderingar och förhoppningar om vad Jenny Rissveds magnifika OS-guld kan komma att betyda för mountainbikecyklandet i Sverige. 

I juli vann Jenny Rissveds VM i U:23-klassen och lite senare vann hon sin, och Sveriges, första världscuptävling i damernas elitklass. Två enormt tunga resultat som fick oss cykelälskare att gå i taket av lycka och stolthet. Men mycket mer än så blev det inte i Sverige. Av förklarliga skäl. För tyvärr är cykelsporten inte så stor att den har en permanent plats i det svenska folkhemmet. Nästan alla svenskar har en relation till en cykel och de flesta känner till Vätternrundan. Och Tour de France.

Mer kontakt med cykel som sport har inte den typiske svensken. Jo, det finns en sak till. Bernt Johansson. Han gjorde många stora resultat under sin aktiva karriär där OS-guldet inte räknas som hans största merit. Bland cyklister alltså. Det var ju ”bara” Bernts biljett in i proffslivet. Men i det svenska folkhemmet landade OS-guldet så tungt att det än idag, 40 år senare, finns kvar i medvetandet. Och guldet inspirerade åtskilliga unga svenskar att både börja tävla i cykel och med drömmen om att bli en ny Bernt.  

Nu var det Jennys tur, där hon som yngst i startfältet tog en sensationell seger på OS i Rio.

Hon körde smart, snyggt, offensivt och säkert. Helt enligt den mest välskrivna manualen för hur man vinner MTB-lopp i crosscountry. Och effekten lät inte vänta på sig. Svensk standardmedia skyfflade OS-guldet rakt in i folkhemmet och plötsligt märker vi, som lever i cykelsporten, att effekten börjar märkas. För nu pratas det om mountainbike på ett nästan självklart sätt, liksom om Jenny Rissveds. Och så klart gläds vi som älskar cykel åt detta. För nu både hoppas och tror vi att många fler än Jenny kan vara med och dela OS-guldet. Eller i alla fall effekten av det. Nu längtar vi efter Guld-Jennys-effekten!

//Andreas

 

Våra sponsorer