Cykla med barn

Att lära sig cykla är lika stort som att lära sig gå eller simma. En känsla av frihet som de flesta barn älskar. Och att uppleva naturen på två hjul är ett äventyr. Åtminstone när allt går bra. Så här kommer du bäst igång med barnens cykling.

Cykla med barn

Färska studier visar alarmerande siffror för våra barns allmänna fysik, direkt relaterat till inaktivitet. Tack och lov krävs inte några enorma insatser för att uppnå den mängd aktivitet som dagligen krävs för att må bra. Och det enklaste sättet att lösa den högst nödvändiga aktiviteten är att gå eller cykla till och från skolan. För här är också alla lärare helt överens om att vakenheten och förmågan till inlärning är större bland elever som av egen muskelkraft tar sig till och från skolan jämfört med de som blir skjutsade. Så klart spelar annan aktivitet också in – men att inleda och avsluta en dag i skolan med lite rörelse är i alla delar sunt. Precis som för vuxna. 

För att cyklandet ska bli naturlig som pendling kan det vara smart att börja rätt. Och rätt betyder bra material och i inspirerande terräng. Att materialet är bra behöver inte betyda dyrt, utan snarare ändamålsenligt, väl fungerande och i rätt storlek. Att inleda sitt cyklande inspirerande kan bli krångligare om det inte finns någon närliggande och mysig terräng. Då kan det vara viktigare att hålla sig ifrån ytterligheterna som dels handlar om att undvika trafik och undvika terräng som är för fysiskt eller tekniskt krävande. I samtliga fall brukar inspirationen utebli och då blir relationen till cyklandet därefter. 

Vad är en bra cykel?

En bra cykel betyder att storleken och inställningarna såsom sadelhöjd, styre och reglage är korrekt utifrån barnets längd. På precis samma sätt som för vuxna. Att cykla till och från skolan fungerar utmärkt med fotbroms, men i skogen krävs handbromsar eftersom fotbromsen kan leda till plötsliga och oönskade stopp i terräng. Tillbehör såsom skärmar, lås, lysen och stöd är också detaljer som gör sig bättre för transport än i terräng. 

Det fina med en mountainbike är att den fungerar lika bra som transportcykel som i skogen. Det omvända är mindre lyckat. En mountainbike kan enkelt utrustas med det som behövs för att den ska vara säker längs allmänna vägar, såsom lysen, ringklocka, lås och skärmar. Barn, särskilt grabbar, brukar falla för coola cyklar, som helst har fjädring både bak och fram. Men det är absolut ingen nödvändighet för enklare rekreationscykling. Tvärtom är det oftast bättre att inleda sitt cyklande på en helt stel cykel, för då lär sig barnen naturligt att använda sin egen kropp som fjädring. Kvaliteten på heldämpade barncyklar är generellt ganska dålig. De kostar också mer, de väger mer och kräver mer underhåll. Så håll i plånboken och satsa rätt. Däremot kan det vara taktiskt bra att låta barnen själva vara med och påverka inköpet. Ofta kan rätt färg räcka för att motivationen ska bli högre. 

Hur gör man?

En fin stig utan allt för mycket rötter, stenar och tuffa backar är utmärkt att börja på eftersom det inte kräver så mycket erfarenhet för att klara. Och tillskillnad från att nöta längs bilvägar så är skogen betydligt mer inspirerande. I MTB-världen är begrepp som flowtrail och pumptrack vanliga. Det betyder leder och banor som är designade på ett sätt där alla tar sig runt, och med stor behållning i de doserade svängarna och mjuka hoppen. Med lite tur finns det i din närhet, alternativt en BMX-bana – då ska du söka upp de platserna. En bättre och mer inspirerande arena för att träna teknik, balans och koordination finns inte. Och om barnen får en trygg och inspirerande start på sitt cyklande så ökar chanserna att de snabbt får en naturlig relation till två hjul, som de bär med sig senare i livet. 

Testa en tävling

Att låta barnen testa ett lopp kan också vara inspirerande utifrån den allmänna folkfest som det ofta betyder. Lagom mycket nerv, motstånd, publikjubel och medalj vid målgång – en mix av innehåll som många barn växer och blir inspirerade av. På Lidingöloppet MTB finns barnklasser från 6-12 år, där de allra yngsta åker ett varv på 3,5 kilometer. Därefter väntar mammor, pappor, fika och medalj. 

Att tänka på inför loppet:

Att tvätta cykeln är ingen rymdvetenskap. Vanligt kranvatten, diskmedel och en svamp räcker lika bra för nybörjare och barn som elit. Efter tvätten bör du känna på skruvar och muttrar så att ingenting sitter löst. Kolla också att hjulen är raka och däcken fria från defekter. Glöm inte att smörja kedjan och kolla så att bromsar och växlar fungerar. Undvik alltför stora ingrepp på cykeln nära inpå starten. Om något plötsligt händer nära inpå starten kan du vara lugn, Lidingöloppet MTB har duktiga mekaniker med både verktyg och reservdelar redo att hjälpa både dig och barnen. 

En säker hjälm är viktigt. Det betyder att den är fri från defekter och sitter bra på barnens huvud. Vi rekommenderar också långa handskar, som hjälper till att skydda händerna vid eventuella krascher. Innan start bör du som förälder också kolla att eventuella skosnören inte riskerar fastna i kedjan. 

Någon särskild kostuppladdning behövs inte för barnen och eftersom tävlingstiden inte är så lång klarar de yngsta av att genomföra loppet med de vätskedepåer som finns. Precis som för vuxna är det däremot klokt att undvika alltför stora portioner mat nära inpå start. En stadig frukost räcker, och en reservsmörgås eller banan räcker gott som uppladdning. 

Lagom storlek är viktigt för att barnen ska känna sig trygga på cykeln. 

Den enda inställningen som skiljer mellan barn och vuxna är sadelhöjden. Yngre barn känner sig oftast trygga när de når ner till backen med ena foten. Och eftersom tryggheten är viktigare än att producera mesta möjliga kraft är det klokare att inleda så och successivt öka sadelhöjden i takt med att barnen känner sig bekväma. 

En helstel mountainbike med något grövre däck än normalt är en utmärkt plattform för barn som vill cykla i skogen. Dessutom fungerar den bra även till och från skolan. 

Det här är en utmärkt cykel att transportera sig till och från skolan med. Men att använda fotbroms i terräng är desto sämre. Här är det handbromsar som gäller. 

Våra sponsorer