Lidingöloppet MTB30 - Bankoll med Calle Friberg

Lidingöloppet MTB30 - Bankoll med Calle Friberg

Hej cykelvänner,

Det känns fantastiskt kul att det äntligen börjar bli möjligt att cykeltävla igen, om än fortfarande under anpassade former. Folk där ute verkar träna på och vara motiverade som aldrig förr känns det som. Vi i HiQ Sports Club arrangerade landsvägstävling på Gillinge motorbana på nationaldagen i Vallentuna och det var otroligt skoj att se alla glada miner på tävlingsbanan.

Samma glada miner och peppade MTB-cyklister hoppas jag vi ser 2:a oktober på Lidingö när det 30 km Lidingöloppet MTB går av stapeln. Lite kortare av ett par olika anledningar. Dels har vi ur arrangemangs-perspektivet att det inte är helt lätt att på en så central plats få tillstånd och möjlighet att addera ett stort MTB-lopp under en löparvecka. Och sedan har vi troligtvis restriktioner som gör man hellre har en kortare bana som blir lättare att kontrollera.

Sedan byggs ju MTB-loppets klassiska start- och målområde Lidingövallen om, vilket göra att vi startar på Koltorps gärde och målgång på löpploppets klassiska Grönstagärde.

Jag tänkte återkomma framöver ang banans olika delar och här några tips ang banans första del.

Lidingöloppet MTB 30 km. Första 10 km:
Denna nya bana är visserligen kortare men minst lika rolig skulle jag säga, om inte ännu roligare. Just för att det är kortare kommer det bli full fart från start direkt in på löparspåret i skogen. Därför kommer det i år bli viktigare att få till en bra start.

Just starten går alltså på Koltorps gärdes stora gräsytor, och i och med detta kommer det inte gå så fort som på den vanliga asfaltvägen.

Sedan går det relativt snabbt men svänger och det är upp och ner mest hela tiden. Vi rundar Långängssjön och via Breviksbadet upp mot Långängen där det blir plattkörning ett par kilometer, så passa på att dricka lite här. Sedan viker vi skarpt vänster in i en backe som brukar kännas under det vanliga 63km loppet då man kört längre innan man kommer hit. Nu är man fräschare i benen och kan stå på lite mer här, men det finns ett gäng möjligheter att bli trött på resten av banan så bränn inte allt krut du har.

Förutom ett plattparti vid Ekholmsnäsbacken (skidbacken) så är det kuperat men snabbt in mot kyrkviken, vilken vi precis som vanligt brukar runda. Här har vi troligtvis också första landningszonen i loppet.

Vi hörs snart igen, då tar vi nästa 10 km ut mot Elfvik och nyheterna där.


MTB-hälsningar,

Calle Friberg

Ambassadör och vinnare av Lidingöloppet MTB

Våra sponsorer