Vilken hockeyspelare är snabbast i Blodomloppet?

 7 och 8 juni deltar nästan 20 000 personer i den 25:e upplagan av Blodomloppet i Stockholm. Loppets syfte är att uppmärksamma vikten av att ge blod. Ett 50-tal av deltagarna kommer från Djurgården Hockey, den 7 juni ställer sig SHL-laget och de regerande svenska mästarna i SDHL på startlinjen. 

– Vi springer Blodomloppet för att vi tycker att bloddonationer är viktigt, säger DIF-spelaren Henrik Eriksson.

Djurgården Hockey har elitlag i både SHL (Svenska Hockeyligan) och SDHL (Svenska damhockeyligan), där damlaget vann SM förra säsongen. 

– Vi vill vara med och öka medvetenheten kring blodgivning. Som elitidrottare är vi inte lämpade att lämna blod, men på det här sättet är vi med och bidrar. Sedan är det ju så klart kul att tävla. Det lockar alltid fram en instinkt i oss att göra vårt bästa. I laget har vi olika förutsättningar för att springa, men alla gör sitt yttersta för att bidra till ett så bra resultat som möjligt, säger Henrik Eriksson, forward i DIF. 

För Djurgården Hockey är Blodomloppet också en aktivitet som bygger sammanhållning inom och mellan lagen.

– Att ge blod är en viktig samhällsinsats. Det kan leda till att människor mår bättre och får möjlighet att idrotta. Vi arbetar med flera långsiktiga samhällsprojekt och i år blir det tredje året i rad som vi springer Blodomloppet. Det är en fantastiskt rolig aktivitet att göra tillsammans! Förutom att samtliga herr- och damspelare springer loppet, så har vi även med oss ledare och personal från kontoret, säger Johanna Helgesson på Djurgården Hockey. 

Varje dag används cirka hundra liter blod inom sjukvården i Stockholms län. På plats vid loppet under de båda junikvällarna på Djurgården finns möjlighet att anmäla sig som blodgivare och få veta hur man bäst kan hjälpa till för att sprida budskapet om blodgivning vidare.

– Vi behöver ständigt fylla på med nya blodgivare och detta är ett bra tillfälle att nå ut till många, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig på Blodcentralen Stockholm. 

Blodomloppet har i dagsläget nästan 20 000 personer anmälda till de två dagarna.

– Vi fortsätter att växa, i fjol startade totalt 19 282 löpare. Det är jättekul att intresset ökar, säger Jessica Falkman, projektledare för Blodomloppet Stockholm. 

Hon ser bland annat fram emot fajten mellan hockeyspelarna i Djurgården Hockey om vem som är den snabbaste löparen.

– De ställer upp med hela tio lag och ser loppet som en bra del i den tuffa fysträningen nu under grundträningsperioden. För hockeyfansen finns också chansen att träffa spelarna, få autografer och köpa en souvenir i DIFs tält. 

Fakta blodgivning och Blodomloppet

I Stockholms läns landsting gav 40 917 personer blod under 2016. Det totala antalet nyanmälda blodgivare ökade från 11 633 personer 2015 till 12 398 år 2016. Hela 58 procent av dem var 18-34 år. Fler kvinnor än män tog steget att anmäla sig som blodgivare (58%).

Blodomloppet grundades 1993 i Stockholm och Göteborg och arrangeras idag på 16 orter runt om i landet. I fjol deltog totalt över 110 000 personer i folkfesten.

Lidingöloppet är arrangör av Blodomloppet Stockholm. 

Datum: 7 och 8 juni 2017

Distanser: 5 och 10 km

Läs mer på blodomloppet.se

Blodomloppet arrangeras i samarbete med