Lidingöloppet - Linimentskola med Mr Ormsalva

Linimentskola med Mr Ormsalva

Vi har pratat liniment och muskelvård med en person som vet mer än de flesta om uthållighetsidrott och slutkörda muskler

Johan Mattsson är mannen bakom den svenska linimentklassikern Ormsalva. Hans stora passioner vid sidan av liniment och jobbet som VD för Svenska Krämfabriken är löpning, cykel och skidåkning.

Vem kan ha nytta av liniment? 

– Alla från elitidrottare som vill prestera på topp till äldre människor som vill leva ett aktivt liv utan att besväras av stela, ömmande muskler. Använd liniment efter en lång dag på jobbet, ett rejält dagsverke i trädgården – eller ett hårt träningspass. 

Hur använder man liniment? 

– Liniment kan användas före, under eller efter fysisk aktivitet, i förebyggande syfte eller vid behov i samband med vanliga vardagsaktiviteter. Ett värmande liniment lämpar sig bra innan fysisk aktivitet och ger en skön upphettande känsla, särskilt i samband med massage. Ett kylande liniment kan vara skönt att använda när man är lite stel eller trött efter en aktivitet. Vår egen Ormsalva Original är en universalprodukt som passar vid de flesta tillfällen. Eftersom den är luktfri och inte ger värme så funkar den utmärkt till vardags, på jobbet eller innan man går och lägger sig. 

Vilket liniment skulle du rekommendera speciellt för en löpare som tränar för TCS Lidingöloppet eller Lidingöloppet Ultramarathon nu i maj? 

– Det viktiga är egentligen inte vilket liniment du använder utan att du använder det kontinuerligt och i förebyggande syfte. Ska man genomföra TCS Lidingöloppet eller Lidingöloppet Ultramarathonså är min rekommendation att man under uppbyggnadsperioden använder ett värmande eller mer ”kraftfullt” liniment före träningspassen och sedan ett universalliniment som Ormsalva Original efter duschen eller innan man går och sover. Under nedtrappningsfasen av träningen, 1-2 veckor före loppet, använder jag liniment kontinuerligt, 2-3 gånger per dag för att få bästa effekt och ge musklerna tid till återhämtning. Nyckeln är att använda liniment i förebyggande syfte. Glöm inte att optimera musklernas funktion genom massage. 

Dina tre bästa linimenttips: 

1. Använd ett kylande liniment på vaderna i kombination med kompressionsstrumpor när du har ont i vaderna. 

2. Smörj med ett universalliniment som Ormsalva Original på kvällen innan du går och lägger dig. Det kladdar inte och är luktfritt, vilket gör det utmärkt att sova med.

3. Använd ett kraftigt värmande eller mer högeffektivt liniment innan lopp. 

Vilka är de vanligaste felen som linimentanvändare gör? 

– Att man enbart använder produkterna i mer akuta faser när problemen redan har uppstått. Det tål att upprepas: nyckeln är att använda liniment kontinuerligt och i förebyggande syfte. Ge dina muskler nog med tid att återhämta sig. Låt behandlingen fortgå över ett par dagar och kombinera med massage. 

Ormsalva är en klassiker som de flesta har kommit i kontakt med.  Berätta lite om bakgrunden. 

– Ormsalva grundades i Mora i slutet av sjuttiotalet och har sedan dess blivit ett av Skandinaviens mest använda och älskade liniment. All produktutveckling och tillverkning sker fortfarande i Dalarna, i vår egen toppmoderna produktionsanläggning på Ingarvet i Falun. Vi är glada och stolta över att erbjuda ett 100 procent svensktillverkat alternativ med en lång historia och superhög kvalitet. 

Ni har under lång tid varit engagerade i idrott och motion. Varför är det så viktigt?

– Genom vårt samarbete med klassiska svenska idrottsevenemang som Lidingöloppet och Vasaloppet bygger vi vidare på den lokala friskvårdstraditionen och vår starka förankring inom idrott och hälsa. Vi vill så klart visa att Ormsalva motsvarar de höga förväntningar som deltagarna har. Det är den finaste kvalitetsstämpel vi kan få. Vi är stolta över att kunna erbjuda deltagarna en möjlighet att använda muskelvård från Dalarna som hjälp för att prestera på topp. Sådana här evenemang ger oss en fantastisk möjlighet att bygga vårt varumärke och samtidigt testa våra produkter på en mycket krävande målgrupp. Men vi gör det också för att vi delar samma värderingar och syn på motion och hälsa som de klassiska svenska loppen. 

Vad är Team Ormsalva? 

– Vi bildade idrottsföreningen Team Ormsalva för att kunna erbjuda våra medlemmar möjligheten att vara aktiva i flera olika sporter med ett och samma medlemskap. Team Ormsalva är med i Friidrottsförbundet, Cykelförbundet, Triathlonförbundet och Skidförbundet vilket gör oss till en bred förening. Vi vänder oss till aktiva på alla nivåer, från motionärer till elitsatsande. 

Hur ser framtidsplanerna ut? 

– Ormsalva erbjuder redan i dag Sveriges mest kompletta sortiment av liniment för alla typer av behov. Vår ambition är att rikta oss till en bredare målgrupp än våra konkurrenter. Våra kunder är allt från elitidrottare som vill prestera på topp till äldre människor som vill leva ett aktivt liv utan att besväras av stela, ömmande muskler. Vår senaste produktlansering är en serie av liniment i stickform som vi självfallet tror mycket på. En av fördelarna med stick är att det blir enkelt att applicera liniment utan att kladda ner händerna vilket uppskattas av idrottare som till exempel golfare, men även av kunder som använder liniment i vardagen.


Ormsalva är officiell leverantör till både TCS Lidingöloppet och Lidingöloppets Vårhelg.

Läs mer om linniment på www.ormsalva.se 

 

Lidingöloppet Ultramarathon arrangeras i samarbete med