Lidingöloppet UltraMarathon 26 km

Välkommen att springa Lidingöloppet Ultramarathon 26 km söndag 6 maj. 26 km-banan är perfekt för dig som funderar på att springa Lidingöloppet i september eller om du laddar inför ett halv- eller helmarathon längre fram.

 

Loppet är även seedningsgrundande för Lidingöloppet. 6 maj startar du tillsammans med 50km-löparna på Lidingövallen och springer samma bana tills du kommer tillbaka till Lidingövallen igen. Då har du nämligen sprungit 26 km och gjort dig väl förtjänt av att gå i mål.

Start kl. 09.30. Starten och målgången för loppet är på Lidingövallen

Klasser Män, Kvinnor 26 km.

Start och mål Start kl. 09.30. Starten och målgången för loppet är på Lidingövallen.

Nummerlappsutdelning Du kan hämta ut din nummerlapp under tävlingshelgen på fredagen kl 14-18, lördag kl.07-18.00 och söndag från kl.07:00 - till din start. Vi rekommenderar alla som har möjlighet att hämta ut sin nummerlapp i förväg istället för direkt innan start, detta för att slippa köer på morgonen. Tänk även på att under lördagen arrangeras Lidingöloppet MTB så det kommer vara mycket folk på Lidingövallen.

Byte av namn på redan anmäld löpare kostar 100 kr. Byte av klass från 26 km till 50 km kostar 300 kr, från 50 km till 26 km är kostnadsfritt.

Direktanmälan Görs under tävlingshelgen på Lidingövallen, fredag kl. 14.00 – 18.00, lördag kl.07.00-18.00 samt söndag kl.07.00- till start. Tänk även på att under lördagen arrangeras Lidingöloppet MTB så det kommer vara mycket folk på Lidingövallen. I och med din anmälan godkänner du att ditt namn registreras och offentliggörs i start- och resultatlistor, bland annat på hemsidan. Bilder som tas under arrangemanget kan komma att användas i annonser och på vår hemsida. Om du inte godkänner detta ombeds du ta kontakt med Lidingöloppets kansli 08-765 2615.

Banan Som delvis går på Lidingöloppets spår, är tuff med en hel del backar. Terrängen på banan är mestadels av typen stig/parkstig, några enstaka kilometrar springs på asfalt. Banan är  uppmärkt, hänvisningsskyltar samt funktionärer för att minimera eventuella missförstånd.
Läs mer om hela banan och se kartor här »

Markering av banan Röd/vit snitsel markerar hela banan. Det förekommer också spraypilar på vägbanan. Var uppmärksam på banmarkeringarna, det kan vara så att du inte kommer att ha någon framförvarande löpares rygg att springa efter. OBS! Du som tidigare sprungit Lidingöloppet, tänk på att denna bana skiljer sig i sträckningen. Funktionärer kommer att finnas utmed banan.

Maxtid är 4 timmar. All deltagande sker på egen risk.

Service

- Det finns väskinlämning på Lidingövallen. Märk med startnummer och undvik skrymmande packning.

- Under 26 km-loppet passerar du 5 mat- och vätskestationer (inkl. målet). Stationerna passeras efter 5, 10, 15, 18 och 21 km.
Allt skräp, såsom muggar och eget medtagna förpackningar, slängs i soppåsarna som finns uppsatta vid vätskestationerna. Det är ej tillåtet att slänga skräp i spåret. Ni som tar med ert skräp till mål kan delta i vår Miljöpristävling. Läs mer om Miljöpristävlingen längre ner. 

Följande kommer att serveras på stationerna >>

- Det finns så kallade "farthållare" som kommer hjälpa dig hålla rätt fart. De olika farthållarna kommer hålla följande tempo:

1 farthållare springer med måltid på 4 timmar 35 minuter (5 minuter och 30 sekunder/km), farthållaren springer bara 26 km (2 timmar 23 minuter).

1 farthållare springer med måltid på 5 timmar (6 min/km), farthållaren springer 50 km.

1 farthållare springer med måltid 5 timmar och 25 minuter (6 minuter och 30 sekunder/km), farthållaren springer 50 km.


Farthållarna bär skyltar för att synas och kommer även uppmärksammas av speakern innan start.

- Före och efter loppet finns ombytesmöjligheter inomhus på Lidingövallen med dusch och bastu.

- Toaletter finns i omklädningsrummen och även tillfälligt uppsatta toaletter finns på Lidingövallen.
Toaletter under loppet; Stockby efter 19 km, Lidingövallen efter mål.

- Efter loppet finns fika samt mat att köpa på Lidingövallen.

- Efter loppet har du möjlighet att få gratis massage från Access Rehab.

- Fullföljande i 26 km får en ”Finisher” funktions t-shirt.

Brutet lopp Skall meddelas till funktionär ute på banan eller vid mål (informationen).

Sjukvård Det kommer att finnas personal från Röda korset vid start/mål. Vid varje vätskekontroll finns första förband.

Resultat Anslås på utsidan av Informationstältet på Lidingövallen samt på hemsidan.

RaceOne
RaceONE är en ny app som utnyttjar GPS:en i din mobil för att låta din familj och vänner följa varje meter av loppet. RaceONE är helt gratis både för dig och alla som vill följa dig. Den deltagare som har flest följare under loppet vinner en startplats till nästa års Lidingöloppet UltraMarathon! Läs på hemsidan hur du gör.

Priser Alla deltagare som kommer i mål får en Finishertröja. Prisutdelning meddelas via speaker och sker på Lidingövallen direkt efter att de första tre löparna gått i mål i respektive klass. Priser från partners kommer att delas ut till de tre främst placerade i alla klasser. Det lottas även priser på startnummer bland alla fullföljande deltagare.

Miljöpristävlingen
Vi lottar ut priser bland alla de som tar med sitt energy-emballage tillbaka till mål!
Ta med dina tomma energi-gel/-barförpackningar ända in i mål, skriv ditt startnummer på dem och lägg i vårt stora kärl för detta (vid målet). Ju fler bidrag vi får in, desto fler och finare priser lottar vi ut. Vinnarna kontaktas i efterhand och presenteras på hemsidan.

Publik Alla är välkomna att heja fram löparna utmed banan. Vid Lidingövallen ser man löparna vid start och målgång, samt vid passering efter ca 26 km. Rönneberga kursgård bjuder publiken på kaffe mellan 10:30-14:00  www.ronneberga.se (passeras efter ca 32km) Mer tips och information kan du få i Informationstältet på Lidingövallen under tävlingsdagen.

Boende Boka gärna boende på Rönneberga Konferens som har ett erbjudande för deltagare i loppen. www.ronneberga.se 08-446 78 00.

Viktigt Tänk på att dricka tillräckligt med vätska innan, under och efter ditt lopp. Håll koll på väderprognosen och anpassa ditt vätskeintag. Fyll gärna på med vätska vid varje kontroll under banan.

Tävlingsregler
Vi följer Svenska Friidrottsförbundets tävlingsregler. I dessa regler är det till exempel uttryckligen förbjudet att ha extern ”draghjälp” av löpare som hoppar in under pågående lopp. Det är däremot tillåtet att ha en ”hare” med på loppet, d.v.s, en person som är anmäld och startar samtidigt i loppet och som drar så länge de orkar.

OBS!
Det är mycket viktigt att du följer funktionärernas anvisningar samt trafikregler. Enstaka delar av banan kan vid regn vara hala och blöta, så var försiktig vid passering av ex berghällar. Du är skyldig att hjälpa medtävlande vid allvarligare skada samt rapportera till närmaste funktionär.


Upplysningar Kontakta kansliet 08-765 26 15

Det är en kuperad bana genom skogs-, ängs och stadsmiljö. Starten går vid idrottsanläggningen Lidingövallen och därifrån vidare till Grönsta gärde, målområdet för det klassiska Lidingöloppet som hålls i september varje år, för att sedan försvinna in i skogen.

Banan härefter är mjuk och slingrande upp och ner i skogen längs nordvästra kusten. Vid Islingeviken fortsätter du längs Värtan på gång- och cykelvägar med utsikt mot Ropsten och hamnen. Efter Lidingöbron kommer ett vackert parti längs med öns södra kust innan du viker av mot insjön Kottla och skogen runt Långängen. Efter passeringen av Ekholmsnäsbacken kommer en flack sträckning där spåret följer Kyrkvikens vackra strand förbi Lidingövallen och ut mot nordöstra öns ängs- och betesmarker på Elfvikslandet. Då du passerat Bellmans Elfvik går färden återigen in under tallarna och blir mer kuperad. Vattnet är aldrig långt borta på vår ö så här och var glimmar det till mellan stammarna. Cirka 13 km före mål passerar du Sveriges idrottsmecka Bosön och strax därpå återigen Grönsta gärde för sedan att ta dig an den från Lidingöloppet så kallade ”sista milen”. Det är välkuperade 10 kilometrar men efter Abborrbacken vet du att det värsta är över och att målet snart hägrar.

Ladda ner banan för alla tre distanser >>

Banprofiler (klicka för större bild):

50K:26K:Vårmilen:

50 NOTISER NATUR, KULTUR OCH KÄNDA PERSONER
Lidingö Ultra Natur, Kultur etc 2008-02-18 LED

0 Km; Lidingövallen, startplatsen. Invigdes i juli 1936

0,5 Km; Bo gård till vänster har anor från 1300-talet. Nuvarande byggnader är från 1777. Jordbruk tom 1960.

1 Km; Lidingöloppsstatyn vid Grönsta restes 1994, Lidingöloppets 30-årsjubileum, skulptör Sven Lundquist

1,2 Km; Grönstakollonin efter backen på höger sida är Sveriges första sportstugeområde

4 Km; Kyttingeviken och utanför denna Stora Värtan. Totalt 20 Km; av banan går längs vatten.

5 Km; Båtklubben är den senaste av alla båtklubbarna på Lidingö.

5,5 Km; Rödstuguviken. På andra sidan vattnet ligger Djursholm.

5,7 Km; Abborrbacken banans längsta backe med en stigning av 48 m på 550 m.

7 Km; I utförslöpan på ängen syns Lidingöbron och Stockholm rakt fram.

8,1 Km; Indonesiens ambasad ligger på höjden med utsikt över Islingeviken.

8,3 Km; Islinge båtklubb är den andra av de sju båtklubbar som passeras längs banan.

9 Km; Här vid Islingeviken låg vid slutet av 1800-talet Sveriges största kolförädlingsverk.

9,7 Km; Gamla Lidingöbron från 1925, den nya invigdes 1971. Första bron, en flottbro byggdes 1884.

10,3 Km; På Herseruds klippan ligger Wilhelmina Skoghs skapelse restaurang Foresta.

10,3 Km; Här går starten för Lidingö SS 63:e tävling Lidingö Runt i dag. 13,5 sjömil med omkring 450 båtar.

10,6 Km; Millesgården, på toppen av branten, skapades 1908 av skulptören Carl Milles (1875 -1955)

12 Km; Larsberg, i området finns en äldre och mycket pampig ekskog kallad Ekbacken.

13,5 Km; Brostugan. Här gick Lidingös första bro, vilken byggdes 1803. På andra sidan Djurgårdslandet.

13,6 Km; Här byggde Gustaf Dalén (1869-1937) upp AGA-fabriken 1912, samma år fick GD Nobelpriset. Fjäderholmarna är holmarna som ligger mitt emot AGA-området och Nacka syns på andra sidan.

14,2 Km; Canadas ambassad finns nu i Gustaf Daléns gamla villa ovanför tennisbanorna.

14,2 Km; Båtklubben som passeras är Skärsätra båtklubb.

14,3 Km; Här i Kappsta föddes Raul Wallenberg 1912. Endast husgrunden av huset finns kvar uppe till vänster.

14,8 Km; Boghammars varv var tidigare Svenska Aero AB. Företaget tillverkade flest flygplan i Sverige 1922-32.

15,3 Km; Revycharmören Ernst Rolf drunknade vid Mölna brygga julaftonen 1932. ER hyrde delar av Mölna gård.

16 Km; Vasaloppssegrarna bröderna Anders och Örjan Blomquist bodde som unga i det vita huset i bortre

delen av gärdet där spåret svänger vänster vid Mölna gamla kvarn.

16,5 Km; Bävrar har fällt flera lövträd i södra delen av Kottlasjön.

16,5 Km; En två meter hög bäverhydda i Kottlasjön.

19,3 Km; Stockbysjön till vänster är den andra sjön som passeras längs banan.

20 Km; I Långängssjön häckar bla sångsvan.

21,6 Km; På Långängens gård skrev Wilhelm von Braun förlagan till Alice Tegners Mors lilla Olle 1851.

22,4 Km; Från toppen på Killingebacken, tidigare slalombacke, syns Ekholmsnässjön och fin utsikt.

23,4 Km; I allén till Ekholmsnäs gård finns fortfarande flera av de träd kvar som planterades 1778.

23,5 Km; I Ekholmsnäsbacken tävlade Ingemar Stenmark 1982 i parallellslalom. Backen är 70 m hög.

25,0 Km; Lidingö Segelsällskap är arrangör av Lidingö Runt.

25,5 Km; Lidingö Båtklubb ligger längst in i Kyrkviken.

26,3 Km; Lidingös största ek, mitt för den nya bryggan, eken har en omkrets av 700 cm.

28,1 Km; Den skära byggnaden till vänster är Västra Yttringe, numera Irans ambasad.

27,5-28,5 Km; Gråviken, en liten vik av Hustegafjärden.

29 Km; På vägen innan banan svänger till vänster sys över vattnet huset där ABBA bodde på 1970-talet.

29-30 Km; Vattnet är Hustegafjärden och på andra sidan syns Gåshagabebyggelsen på södra Lidingö.

30-31,5 Km; Kursgårdarna är i ordning Wijk, Skogshem, Lovik, Rönneberga

32,2 Km; Elfviks gård, öns enda jordbruk. Här skrev Carl Michael Bellman Lidingösången, vars melodi

senare användes till Fjäriln vingar syns på Haga.

36 Km; I det gula radhuset uppe till vänster bor olympiasegraren på 3000 m hinder 1976 Anders Gärderud.

38,5 Km; Från vägen Jaktstigen syns den berömde filmregissöre Mauritz Stillers villa Rutsdal över

Grönstaviken där bla Greta Garbo var med i filmen Gösta Berlings saga.

38,5 Km; Här på Jaktstigen 6 bodde tonsättaren Lars-Erik Larsson. Pastoralsvit är ett av hans mest kända verk.

38,5 Km; Askrike segelsällskap är båtklubben till höger.

39 Km; Blåslampans uppfinnare Carl R Nyberg bodde på Täcka udden, huset rakt fram efter det banan

lämnat asfaltslöpningens nedförsbacke.

46 Km; När Kyttingevägen passerats syns författaren och nobelpristagaren (1951) Pär Lagerkvists hus

rakt fram i talldungen.

46 Km; Golfbanan till vänster är Sveriges första 18 hålsbana. Den invigdes 1927.

 

Åk gärna kommunalt.
Ta tunnelbanans röda linje mot Ropsten. Från Ropsten kan du ta buss 204, 211 eller 212, stig av hållplats Lidingövallen. Se aktuella tidtabeller på www.sl.se

Med bil kör du över Lidingöbron och svänger höger fil direkt på bron och svänger av till höger efter bron mot Elfvik. Följ Norra kungsvägen, efter ca 3 km ser du Lidingövallen på höger sida. GPS-adressen är Kyrkvägen 56 Lidingö. Parkering finns i direkt anslutning till Lidingövallen, följ skyltning och p-vaktens instruktioner.

Publik Alla är välkomna att heja fram löparna utmed banan. Vid Lidingövallen ser man löparna vid start och målgång, samt vid målgång. Mer tips och information kan du få i Informationstältet på Lidingövallen under tävlingsdagen.

I Lidingöloppet Ultramarathon har vi maxtider. 

Maxtid är 4 timmar. All deltagande sker på egen risk

Lidingöloppet Ultramarathon arrangeras i samarbete med