Mikael Tarandi – årets funktionär 2016!

Lördagen den 21/1 var det dags för Lidingöloppets funktionärsfest ute på Rönneberga kursgård. Då blev Mikael Tarandi extra uppmärksammad – han fick Lasse Dahlstedts pris som årets funktionär.

– Det är hedersamt och kul, speciellt när det är Lasse Dahlstedt som valt pristagare eftersom han är ”Mister Lidingöloppet”, säger pristagaren.  

– En belöning för lång och trogen tjänst, jag gjorde mitt 50:e år som funktionär, fortsätter Mikael Tarandi.

Ja, Mikael var funktionär på Lidingöloppet för första gången 1968, 15 år gammal. Den gången handlade funktionärsuppdraget om att snitsla en del av banan som de sedan stod och bevakade.

– Därefter har det rullat på med olika grejer. Allt från att lägga i nummerlappar i kuvert till att jobba med målområdet och en mer ansvarsfylld funktionärsroll.

De senaste fem åren har Mikael varit banchef tillsammans med nämnda Lasse Dahlstedt. Totalt är dem ungefär 120 personer som har hand om banan.

– Under Lidingöloppet har vi funktionärer utplacerade var femhundrade meter längs banan. Om det till exempel skulle hända att en löpare skadar sig kan banfunktionärerna se till att det kommer sjukvårdare. En annan uppgift är förhindra folk från att komma ut på banan så de inte krockar med de tävlande.

En dag under Lidingöloppet för Mikael och hans funktionärsgrupp, handlar om att de i god tid innan första start kollar så att allting är på plats, exempelvis att kilometerskyltarna står där de ska och att banan är i prima skick. Ett bemanningsschema finns som visar vem som står var.

– Sedan har vi olika samlingar längs banan. Under dagens gång kommunicerar jag med bandelscheferna. Därtill ordnar jag så att funktionärerna får mat och dryck. Och när det är en del av banan som inte ska användas mer under Lidingöloppshelgen plockar vi direkt bort grejerna från det partiet.

Mikael lyfter fram flera saker som är det bästa med att vara funktionär. Dels att överskottet av evenemanget går till arrangörsklubbarnas egna verksamheter, både till elit- och ungdomssektionerna.

– Det är kul att se hur det frodas.

Mikael säger också att det är häftigt att göra en sådan här grej tillsammans.

– Det är ju världens största terränglopp! Jag tycker det är kul att samarbeta med glada och positiva människor. Det vi gör leder till att 40 000 människor kan ha roligt i spåret, det är kul att se, säger Mikael och tillägger:

– Lidingöloppet har fungerat så himla bra från början tack vare en massa eldsjälar, framförallt Lasse Dahlstedt. Det arvet ska vi vara rädda om.

En av dessa eldsjälar är Mikael själv. Fram till och med i somras var han en del av Lidingöloppets ledningsgrupp, en roll som han hade haft sedan 1995. Från det årtalet har han också varit ordförande i IFK Lidingö Skid- och Orienteringsklubb – med ett uppehåll åren 2000-2004, men i mars förra året lämnade han ordförandeposten. Fast som en sann eldsjäl är Mikael fortfarande engagerad i klubben.

– Jag är en av dem som jobbar som funktionärssamordnare. Vi försöker gräva fram så många funktionärer som möjligt till Lidingöloppets olika arrangemang. Arbetet pågår året runt, säger Mikael Tarandi, årets funktionär 2016.

FAKTA MIKAEL TARANDI

Ålder: 63

Yrke: Har hand om all geografisk information på försvarsmakten  

Bor: I Herserud på Lidingö

Familj: Gift med Eva. Tre vuxna barn, tre barnbarn och ett fjärde på gång

Musik: Taube, Bellman och hårdrock

Läser: Deckare av Jo Nesbø och Lars Kepler

Äter: Fläsk och bruna bönor

Dricker: En god, kall ale

Idrottsmeriter: Lidingöloppet på 1.50.20 (1981). Fyra på tiomila och vunnit 25-manna två gånger. En massa DM-tecken som veteran (i orientering)Text: Herman Degselius
Foto: Lidingöloppet